eur:
393.12
usd:
367.3
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

Vizsgálják a műegyetemi tüzet

Megkezdte a rendőrség a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem pincéjében a helyszíni szemlét, de részletekről egyelőre nem nyilatkozott a rendőrség. Azt sem tudni, hogy meddig tart a lőtér átvizsgálása. Közben több bizottság is megkezdte az eset kivizsgálását, de tart még a tűzvizsgálat is.

A rendőrség a sűrű füst, a magas páratartalom és a meleg miatt csak csütörtök reggel tudta megkezdeni a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem pincéjében keletkezett tűz helyszíni szemléjét. A vizsgálat akár két napig is eltarthat.

Közben megkezdték a munkájukat, azok a bizottságok is, amelyeknek feladatuk többek között annak megállapítása, hogy a Műszaki Egyetemnek volt-e megfelelő tűzvédelme, szakszerűen zajlott-e a mentés. Bár a bizottságok egyelőre még dolgoznak, annyi már kiderült, hogy a lőtérre nem volt tűzoltási terv.

A Fővárosi Tűzoltóság vezetője szerint nem is kellett, hogy legyen, mert nem tartozott a fokozottan tűzveszélyes kategóriába. Azt viszont még nem tudni, hogy az egyetem rendelkezett-e tűzriadó tervvel.

Bende Péter az InfoRádiónak azt mondta: azt is vizsgálják, hogy a tűz oltása közben meghalt három tűzoltó hibázott-e.

Nem az az elsődleges feladata a vizsgálatnak, hogy felelőst keressünk. A feladat az, hogy kiderítsük, miért halt meg a három tűzoltó, és hogyan lehet elkerülni az ilyen eseteket a jövőben - tette hozzá.

A Magyar Sportlövők Szövetségének főtitkára úgy véli, hogy elektromos zárlat okozta a tüzet.

Kovács Tibor szerint a sportfegyver lövedéke nem okoz tüzet. A főtitkár hangsúlyozta: a sportlövők nem használhatnak sorozatlövő fegyvereket.

A rendőrség az egyetem pincéjében szerdán lefoglalt egy AK 47-es gépkarabélyt, a fegyver azonban sorozatlövésre alkalmatlan volt.

A Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke szerint megfelelő a tűzoltók védőruhája, felszerelése, de ezek cseréje csak egy-egy demonstráció vagy felhívás kapcsán kezdődik meg.

Kajsza Zoltán azt követően beszélt erről, hogy az eset után több olyan hír jelent meg, amelyek szerint hiányos és nem jó a tűzoltók felszerelése.

Három tűzoltó kedd este azért vesztette életét, mert a sűrű füst miatt nem találtak ki az egyetem alagsorából, és kifogyott a levegő az oxigén palackjukból.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×