INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Az Egészségügyi Világszervezet sok szexet javasol

Infostart / InfoRádió
Két hét szabadság nem elég. Az Egészségügyi Világszervezet évente legalább három hét folyamatos pihenést javasol mindenkinek.

A WHO ajánlása szerint minden embernek legalább három hetet folyamatos pihenéssel kell töltenie, ugyanis ennyi idő szükséges a szervezet teljes megújulásához. Az első héten hozzá kell szokni az új helyzethez, az új környezethez, a második hét a mindennapi gondok felejtésére szolgál, és csak a harmadik héten töltődik fel a szervezet energiával.

A Magyarországon szokásos legfeljebb kéthetes nyaralás tehát nem elég. Igaz, annak is megvan a maga oka, miért érjük be mégis ennyivel. Hiszen a munkáltatók gyakran nem tudnak ennél hosszabb időre megválni dolgozóiktól, és az is gyakori, hogy a dolgozók azért vesznek ki rövid szabadságot, mert rettegnek munkahelyük elvesztésétől.

És máris a stressznél tartunk. Az Egészségügyi Világszervezet éppen a stresszt nevezte meg a XXI. század egyik legártalmasabb tényezőjeként. Az állandó szorongás krónikus fáradtságot, gyakran szív és érrendszeri megbetegedést okozhat.

A stressz ellen a WHO tíz tanácsot fogalmazott meg. Közülük érdemes megszívlelni a sötét gondolatok elűzését humorral, a rostokban gazdag étkezést, a napi félórás testedzést, sőt a világszervezet javaslata szerint a leghatékonyabb természetes gyógymód nem más, mint a mosoly és a szex.

A nyaralás alatt mindezeket könnyű megszívlelni. De vajon melyeket lehet átmenteni a munkás hétköznapokba is?


A címlapról ajánljuk