eur:
394.59
usd:
364.55
bux:
73449.75
2024. július 30. kedd Judit, Xénia

Rákellenes liga: nem jut elég pénz a betegek kezelésére

Az új finanszírozási rendszer miatt elképzelhető, hogy több hónapot kell várniuk a betegeknek a kemoterápiás kezelésre - mondta az InfoRádióban a Magyar Rákellenes Liga elnöke. Gondot okozhat a megfelelő, de drága gyógyszerek beszerzése is.

A Magyar Rákellenes Liga elnöke kiemelte: miután meghatározták, hogy a kemoterápiás centrumok mennyi daganatos beteget kezelhetnek egy hónapban, aki ezen a kereten túl jelentkezik, már nem kaphat ellátást abban a hónapban.

Márpedig a keret gyorsan betelik, hiszen sok a beteg - hangsúlyozta Vasváry Artúrné.

Túl drágák az OEP-nek a gyógyszerek

A civil szervezet elnöke szerint gondot okoz az is, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár alkalmanként nem fizeti ki a törzskönyvezett, de drága gyógyszereket.

A beteget kezelik valamilyen gyógyszerrel, de nem azzal, amellyel igazából hatékony lenne az eljárás. Pedig nem lehet egy gyógyszert egy másikkal csak úgy felcserélni, mivel ugyanaz a típusú rák is másképp működik egy-egy emberben - tette hozzá a rákellenes liga elnöke.

Vasváry Artúrné közölte: Magyarországon évente 60 ezer új rákbeteget fedeznek fel, egyre többeknél a korai, gyógyítható stádiumban. Egy-egy rákbeteg teljes kezelése több millió forintba kerül.

Molnár: lesz pénz

Lesz elég pénz a daganatos betegségben szenvedők gyógyítására - mondta az egészségügyi miniszter.

"Mindent megtettünk, pénzügyileg is mindent megtettünk annak érdekében, hogy jobb legyen a daganatos betegek ellátása" - fogalmazott Molnár Lajos.

EüM: rosszul használják a pénzt

A rákellenes liga kifogásaival kapcsolatban az Egészségügyi Minisztérium államtitkára elmondta: létrejött 48 onkológiai centrum, ahol a betegek kezelése megfelelő körülmények között történhet.

Módosult az onkológiai szerek finanszírozása, egyes készítmények bekerültek a kórházfinanszírozásba, így sokkal könnyebben hozzáférhetők a betegek számára - tette hozzá Horváth Ágnes.

A politikus hangsúlyozta: az OEP többletfinanszírozási lehetőséget biztosított az onkológiai központoknak, az intézmények egy része azonban másra használta, vagy nem használta fel ezt a pénzt.

Ahol pedig kevés a rendelkezésre álló keret, ott kérhetik annak megemelését - tette hozzá.

Az államtitkár elmondta azt is, hogy a Magyarországon törzskönyvezett rákellenes gyógyszereket finanszírozza az OEP.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy olimpia arról szól, hogy merjen álmodni az ember
Palasics Kristóf

Egy olimpia arról szól, hogy merjen álmodni az ember

Lendületet adhat a magyar férfi kézilabda-válogatottnak Argentína magabiztos legyőzése, a játékosok már Norvégia ellen készülnek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.30. péntek, 18:00
Kiss Róbert Richárd
turisztikai szakértő, az InfoRádió főmunkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×