eur:
394.41
usd:
364.03
bux:
73668.38
2024. július 30. kedd Judit, Xénia

Kórházi ágydíj helyett étkezési hozzájárulás?

Kórházi napidíj helyett napi 500 forint összegű étkezési hozzájárulást szednének a jövőben az aktív betegeket ellátó kórházakban. A hozzájárulás mértéke nem haladhatná meg az évi tízezer forintot. A döntéstől a hálapénz visszaszorulását várják.

Kórházi napidíj helyett évente legfeljebb tízezer forint értékű, napi 500 forint összegű étkezési hozzájárulást szednének a jövőben az aktív betegeket ellátó kórházakban - áll a Zöld könyv nevet viselő, a kormány elé kerülő szakértői anyagban - írja a Világgazdaság. A lap információi szerint az egészségügyi átalakításokról később dönt a kormány, szerdán csak a változtatások menetrendjét határozza meg. Az alapellátási és szakrendelői látogatások alkalmával vizitdíjat fizetnének a betegek - ennek összege - intézettől függően - 300-2500 forintra rúgna. A szakértőket nem az ágazatba történő forrásbevonás sarkallta, inkább az évi 60-80 milliárdos hálapénzt és az indokolatlan kezeléseket szorítanák vissza.

Új munkáltatói járulék a láthatáron - írja a Népszabadság. A most elfogadott adócsomag egyetlen paragrafusa sem utal a munkáltatókat terhelő tb-terhek változására, de a körvonalazó egészségügyi reform aligha lesz megoldható a járulékrendszer átalakítása nélkül. A sajtó elé tárt információkból kiderül, hogy a kormány már jövőre felállítaná az egészségbiztosítási tevékenységet ellenőrző felügyeletet, ami egyértelműen a több-biztosítós modell létrehozására utal. Az egészségügyi miniszter egy háttérbeszélgetésen számolt be arról, hogy az egészségügyi ellátásokhoz szorosan nem köthető tevékenységet már 2007-ben leválasztanák az Országos Egészségbiztosítási pénztárról, így a táppénz- és keresetpótló ellátások, valamint az idősápolás külön - a lap úgy tudja, üzleti - biztosítóhoz kerül. Ezzel párhuzamosan megszűnne a munkáltatókat jelenleg terhelő 15 napos betegszabadság, vagyis ha egy dolgozó megbetegszik, a táppénzt már az első naptól az új biztosító fizetné. A tervek szerint e kifizetés alapját a munkáltató teremtené meg biztosításvásárlással, amit a munkavállalók tetszőleges mértékben kiegészíthetnének. Ezen a ponton tehát már most biztosnak látszik a munkáltatókat terhelő járulékok átalakítása. A várható változások iránya és mértéke azonban még kérdéses.

A rákbetegeket képviselő szervezetek vezetői szerint akár több hónapot is várni kell a kemoterápiás kezelésre, és számos kórházban nem a megfelelő, drága gyógyszert adják a pácienseknek - írja a Magyar Nemzet. A szervezetek vezetői szerint a finanszírozási változások okoztak káoszt. Levelükben azonnali intézkedést kértek az egészségügyi minisztertől.

Elképzelhető, hogy a korábbi tervekkel ellentétben legkisebb vállalkozásokat mégsem vonják be jövőre az elektronikus bevallási rendszerbe - tudta meg a Napi Gazdaság. A tárcánál már tart az egyeztetés arról, hogy mely adózói kör készíthetne továbbra is papír alapú bevallásokat. A tervek szerint az ilyen bevallásokat kistérségi szinten gyűjtenék egybe a kijelölt könyvelőirodák, majd onnan továbbítanák az adóhivatalnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Milák Kristóf laza úszással mutatkozott be Párizsban

A 200 méteres pillangóúszás címvédője a legjobb idővel jutott tovább a középdöntőbe az előfutamból.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.30. kedd, 18:00
Kiss Róbert Richárd
turisztikai szakértő, az InfoRádió főmunkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×