eur:
394.65
usd:
364.74
bux:
73382.82
2024. július 30. kedd Judit, Xénia

Gyurcsány: elengedhetetlen a közigazgatás átalakítása

A települések közötti és a regionális együttműködés fontosságát hangsúlyozta a miniszterelnök a Magyar Tudományos Akadémia Regionális Tudományos Bizottságának megbeszélésén.

Gyurcsány Ferenc azt mondta: a célok eléréséhez elengedhetetlen a közigazgatás átalakítása.

A politikus szerint nincsen más út, mint a településközi és regionális együttműködés, és az ehhez igazodó igazgatás.

Elmondta: az a többség, amely ennek a szakmai konszenzusnak politikai döntéssé válásához kell, nem áll rendelkezésre.

"Magyar átok sújt bennünket" - fogalmazott. Mint mondta: rombolónak tekinti azt a magatartást, hogy az ellenzék nem volt hajlandó konzultálni a kérdésről.

Az Országgyűlés múlt hét hétfőn nem támogatta a választott régiók létrehozásáról szóló kétharmados alkotmánymódosítási javaslatot.

Gyurcsány Ferenc azt mondta: nem akarják az alkotmányos jogokat megkerülni.

"Kevesebből kell megfőznünk ugyanazt, kevesebb hozzávalóból és kevésbé felszerelt konyhában, egy sokkal egyszerűbb technológiával, mint ami lehetne" - mondta.

A miniszterelnök úgy vélte, az egyik legnagyobb kihívás az, hogy meg kell tudni mondani, miről szól a régió, más fejlesztési koncepcióval kell rendelkeznie a Dél-Alföldnek és Nyugat-Magyarországnak.

Hozzátette: ha Magyarország győzni akar a versenyben, akkor saját szolgálatába kell állítania a regionalizmust, a kistérségi együttműködést, a regionális fejlesztési igazgatást.

A tanácskozáson Lamperth Mónika önkormányzati és területfejlesztési miniszter elmondta: a decentralizáció, a kistérségi és a regionális intézményrendszer továbbra is cél, csak a kormánynak más eszközt kell találnia ezek elérésére.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy olimpia arról szól, hogy merjen álmodni az ember
Palasics Kristóf

Egy olimpia arról szól, hogy merjen álmodni az ember

Lendületet adhat a magyar férfi kézilabda-válogatottnak Argentína magabiztos legyőzése, a játékosok már Norvégia ellen készülnek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.30. péntek, 18:00
Kiss Róbert Richárd
turisztikai szakértő, az InfoRádió főmunkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×