eur:
394.62
usd:
365.24
bux:
73854.68
2024. július 30. kedd Judit, Xénia

Áfacsalási technikák az Európai Unióban

Magyarországon az importáfacsalás dívik, az Európai Unióban a körhinta módszer. Az unió évente 50-60 milliárd forintot veszít a csalók miatt. Független szakértők "számlabélyeg" bevezetését szorgalmazzák, amely azonosítható okirattá tenné a számlát.

Áfacsalás ellen számlabélyeg? - teszi fel a kérdést a Népszabadság. Becslések szerint 50-60 milliárd euró bevételtől esik el az Európai Unió a szervezett áfacsaló hálózatok tevékenysége miatt. Magyarországon a Nemzeti Nyomozó Iroda évente mintegy 40 milliárd forintnyi elcsalt forgalmi adó után nyomoz. Tavaly, a szigorított ellenőrzések miatt elrendelt "áfavisszatartás" idején az ellenőrök a vizsgált adózóknál 9,7 milliárd forint adóhiányt állapítottak meg.

Az Európai Unióban a "körhinta" módszerrel fosztogatják az államok költségvetéseit. Szervezett csoportok értékes, ám kisméretű, könnyen szállítható termékeket vásárolnak, amelyeket papíron egyik uniós tagállamból a másikba visznek, majd egy harmadikba és így tovább. Minden egyes adásvétel után visszaigénylik a vevők az áfát, amit soha senki nem fizetett meg.

Magyarországon manapság az importáfacsalás dívik. A magyar vámhivatalokban elvámoltatott árut papíron egy másik uniós tagállamba szállítják, ezért a vámkezeléskor nem kell megfizetni az importáfát. A terméket azonban adózatlanul Magyarországon hozzák forgalomba. Független szakértők "számlabélyeg" bevezetését javasolják a szervezett áfacsalás visszaszorítására. Az ötlet megvalósításával azonosítható okirattá válna a számla.

A Magyar Nemzet pénzügyminisztériumi forrásból úgy értesült, már a házipénztárak megadóztatásáról szóló törvény kidolgozásánál tisztában voltak a szabályozás alkotmányossági aggályaival a Pénzügyminisztérium illetékesei, ezért helyezték el a szabályozást egy külön törvénybe. Ez azt a célt szolgálta, hogy köztársasági elnöki vétó esetén a többi szigorítás még életbe léphessen.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Komoly lépést tehet a negyeddöntő felé a női kézilabda-válogatott – élőben

Angola ellen játszik a magyar női csapat a harmadik csoportmérkőzésen az olimpián.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.30. kedd, 18:00
Kiss Róbert Richárd
turisztikai szakértő, az InfoRádió főmunkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×