eur:
395.22
usd:
365.18
bux:
73475.88
2024. július 31. szerda Oszkár

Medgyessynek nem fog fájni

Nem jár különösebb szankciókkal, ha valaki elfelejt a vagyonnyilatkozatában feltüntetni valamit. Ha az illető még országgyűlési képviselő, akkor addig, amíg nem korrigálja a vagyonnyilatkozatát, nem szavazhat, és nem kap fizetést a munkájáért. A már nem aktív képviselőknek azonban csak a közvélemény esetleges rosszallásával kell szembenézniük. Medgyessy Péter a Heti Válasz szerint egy balatonparti telket "felejtett el" bevallani.

Európa legtúlszabályozottabb vagyonnyilatkozatát sikerült összehozni Magyarországon - jegyezte meg az InfoRádióban nyilatkozó Géczi József Alajos, annak kapcsán, hogy mi mindent kell feltüntetnie egy országgyűlési képviselőnek vagyonnyilatkozatában.

A parlament mentelmi bizottságának szocialista elnöke hozzátette: ebből persze nem következik az, hogy egy ilyen nyilatkozatból 100 százalékosan lehet következtetni egy képviselő vagyoni állapotára.

Módosítani lehet, szankció nemigen van

Sok mindent fel kell tehát sorolni, de ha valaki kifelejt valamit, például egy balatoni nyaralót, bármikor módosíthat a nyilatkozaton, méghozzá következmények nélkül.

A nem megfelelően kitöltött vagyonnyilatkozatot - már ha erre fény derül - annyival szankcionálja az országgyűlés, hogy megvonja a képviselő szavazati jogát és fizetését egészen addig, amíg nem történik meg a nyilatkozat módosítása.

Ez persze csak az aktív képviselőkre vonatkozik. Ha valaki csak volt képviselő, neki egyedül a nyilvánosságtól kell tartania, egy esetleges "népharagon" túl mással nem kell szembenéznie.

Medgyessy Péter egy fél telket "felejtett el" bevallani


Az InfoRádió annak kapcsán járt utána a kérdésnek, hogy a Heti Válasz egyik írása szerint Medgyessy Péter volt miniszterelnök ismeretlen eredetű pénzből vásárolt vízparti telket a Balatonnál, amelyet ráadásul fel sem tüntetett vagyonnyilatkozatában.

A Heti Válasz cikke szerint az ingatlanon, amelyet feleségével fele-fele arányban birtokolnak, most egy 200 négyzetméter alapterületű, a második szintnél járó nyaraló épül, amelynek piaci értéke szakértői becslések szerint telekkel együtt akár a 300 millió forintot is meghaladhatja majd.

Medgyessy Péter vagyonnyilatkozatában azonban nem csak a nyaraló, hanem az M. P. Európa Kft-ből származó osztaléka sem szerepel.

Medgyessy módosít


A hetilap írásban feltett kérdéseire Medgyessy Pétertől a lapzártáig nem érkezett válasz. Július 3-án ugyanakkor az üggyel összefüggésben a volt kormányfő egy levelet küldött Szili Katalinnak, az Országgyűlés elnökének melyben azt írja: vagyonnyilatkozatába hiba csúszott, nem tüntette fel azt, hogy a Balaton déli partján, Zamárdiban építési telket vásárolt húszmillió forintért.

Tévedését azzal magyarázta a politikus, hogy a vásárlást kölcsönből valósította meg, amelyet csak ez év június 8-án fizetett ki. Medgyessy Péter a levélben kérte 2006. május 17-ei vagyonnyilatkozatának ilyen értelmű korrekcióját.

A levélben a vagyonnyilatkozatból hiányzó osztalékról nem esik szó. Géczi József Alajos tájékoztatása alapján ráadásul a hiteltartozást is fel kellett volna tüntetnie Medgyessy Péternek vagyonnyilatkozatán.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba Milák Kristóf úszásáról: Olyan ez az egész, mint a cirkuszban. Az ember látja, és nem akarja elhinni

Sós Csaba Milák Kristóf úszásáról: "Olyan ez az egész, mint a cirkuszban. Az ember látja, és nem akarja elhinni"

"Ahová Milák Kristóf odaáll, nyer" - foglalta össze röviden a nyilvánosság számára nehezen megfejthető rejtélyt Sós Csaba úszókapitány. Állítja, 60 éve van az úszósportban, de ilyet még nem látott, mint ami most történik, és amire szerda este fél 9 után sor kerül - a 200 m pillangó döntőjében. Németh Nándor esti döntőjéről is szólt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.31. szerda, 18:00
Feldman Zsolt
az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára
Kiderült, hol épül meg a gigantikus magyarországi szélerőműpark

Kiderült, hol épül meg a gigantikus magyarországi szélerőműpark

Két vállalkozás, a Green Energy Investhor Zrt. és az Euronergy Arrabona Kft., építheti meg a Győr-Moson-Sopron vármegyei Vadosfa közelében azt a gigantikus, összesen 695 megawatt kapacitású szélerőműparkot, amelyre az egész országban csak egyetlen csatlakozási ponton adott lehetőséget tavasszal a kormány – derült ki a Magyar Energetikai és Közmű-Szabályozási Hivatal oldalán elérhető adatbázisból. Ez megerősítette a Portfolio tavasszal megírt értesülését, hogy Győr közelében valósulhat meg a projekt, közvetlenül a nagyfeszültségű hálózatra csatlakoztatva.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×