eur:
395.22
usd:
365.18
bux:
73475.88
2024. július 31. szerda Oszkár

Vita az orvosok szerződéseiről

Az Országgyűlés Egészségügyi Bizottsága rendkívüli ülés keretében tárgyalt a színlelt szerződések felbontása kapcsán kialakult helyzetről. Mint arról az inforadio.hu is többször beszámolt: számos korházban nem írták alá új szerződéseiket az orvosok a jelentős bércsökkenés miatt.

A Magyar Kórházszövetség elnöke szerint finanszírozási kérdésről van szó.

A szerződések felbontásával felszínre került, hogy a bérek és a munkaidő is rendezetlen. Golub Iván szerint a foglalkoztatási forma változása csaknem egymilliárd forintos veszteséget jelent a kórházaknak, ezzel pedig nem tudnak megbirkózni.

Az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesületének elnöke a kiszámíthatóságot hiányolta a kórházakra vonatkozó jogszabályokból.

Ary Lajos kijelentette: ha év közben változnak a jogszabályok, akkor képtelenség összeállítani a költségvetést.

A Magyar Orvosi Kamara elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy több ágazatban is "kiszervezik" a dolgozókat, ezért pedig "nem az orvosokon kellene elverni a port" - jelentette ki Éger István.

Vojnik Mária szocialista egészségpolitikus szerint, mivel az orvosi ügyelet ellátása rendkívüli munkavégzés rendkívüli időben, rendkívüli szabályokkal, ezért az nem minősíthető közalkalmazotti jogviszonynak.

A bizottság fideszes alelnöke ezzel egyetértett, de Mikola István szerint pénz nélkül nem lehet megoldani a kérdést.

Kijelentette, hogy a kormánynak minél előbb lépnie kellene az ügyben.

Úgy vélte: az orvosoknak szellemi szabadfoglalkozásúként kellene végezniük a munkájukat.

A munkaügyi tárca szakállamtitkára ellenezte a kormánypárti és ellenzéki politikusok egységes javaslatát, amely a munkaügyi jogszabályok módosításáról szólt. Herczog László szerint az ágazati szabályok módosítására van szükség.

A bizottság végül megszavazta, hogy a kormány az év végéig dolgozzon ki egy javaslatot az ügyelet fogalmára, és arra, hogy az miként illeszthető be a Munka törvénykönyvébe.

A Pénzügyminisztériumnak az ágazati irányelvébe építse be a szellemi szabadfoglalkozás fogalmát, és dolgozza ki, hogyan alkalmazhatók az orvosok közreműködői szerződéssel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba Milák Kristóf úszásáról: Olyan ez az egész, mint a cirkuszban. Az ember látja, és nem akarja elhinni

Sós Csaba Milák Kristóf úszásáról: "Olyan ez az egész, mint a cirkuszban. Az ember látja, és nem akarja elhinni"

"Ahová Milák Kristóf odaáll, nyer" - foglalta össze röviden a nyilvánosság számára nehezen megfejthető rejtélyt Sós Csaba úszókapitány. Állítja, 60 éve van az úszósportban, de ilyet még nem látott, mint ami most történik, és amire szerda este fél 9 után sor kerül - a 200 m pillangó döntőjében. Németh Nándor esti döntőjéről is szólt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.31. szerda, 18:00
Feldman Zsolt
az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára
Kiderült, hol épül meg a gigantikus magyarországi szélerőműpark

Kiderült, hol épül meg a gigantikus magyarországi szélerőműpark

Két vállalkozás, a Green Energy Investhor Zrt. és az Euronergy Arrabona Kft., építheti meg a Győr-Moson-Sopron vármegyei Vadosfa közelében azt a gigantikus, összesen 695 megawatt kapacitású szélerőműparkot, amelyre az egész országban csak egyetlen csatlakozási ponton adott lehetőséget tavasszal a kormány – derült ki a Magyar Energetikai és Közmű-Szabályozási Hivatal oldalán elérhető adatbázisból. Ez megerősítette a Portfolio tavasszal megírt értesülését, hogy Győr közelében valósulhat meg a projekt, közvetlenül a nagyfeszültségű hálózatra csatlakoztatva.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×