eur:
392.14
usd:
366.3
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Alapítson kft.-t egy ezresből!

Hárommillió forint törzstőke helyett jövőre egy ezres is elég lesz a kft.-alapításhoz. Az igazságügyi tárca szakállamtitkára azt mondta: bár a gazdasági társaságokról szóló új törvény csak a napokban lépett hatályba, több ponton máris módosítani kívánják.

A Népszabadság arról ír, hogy senkinek nem kell sietnie, hogy a gazdasági társaságokról szóló törvény társasági szerződések korrekciójára vonatkozó egyes új rendelkezéseinek eleget tegyen.

Ezeket a dokumentumokat a július elsején hatályba lépett jogszabály szerint jövő szeptemberig mindenkinek módosítania kellene, hogy feltüntessék például a cégek tulajdonosai, vezetői és a könyvvizsgáló anyja nevét.

Egy most formálódó javaslat szerint ezeket az adatokat csak akkor kell majd bejelenteni, ha a vállalkozás valamilyen más okból is kapcsolatba kerül a cégbírósággal. A bt.-k és a kkt.-k sem kényszerülnek csupán azért a társasági szerződés módosítására, hogy a "taggyűlés" szót mindenütt a "tagok gyűlése" fordulatra változtassák, sőt végleg maradhat a "taggyűlés", ha a társaságot az új törvény hatályba lépése előtt alakították meg.

A lap arról is beszámol, hogy befektetési szabályzata megsértésével szerzett tulajdonrészt a Transelektro-csoport vezető cégében az MFB - állapította meg a számvevőszék.

A bank etikai vizsgálatot kezdeményezett a 4,9 milliárdos tőkejuttatást megalapozó jelentést készítő Ernst & Young ellen. A számvevők szerint az MFB 2005 végéig olyan számokat kapott, amelyek nem jelezték a Transelektro közelgő csődjét.

A Magyar Nemzet cikke szerint szigorítják a KRESZ-t. Nem elég hatékonyak a közlekedési szabálysértésekért kiszabott büntetések, nincs kellő visszatartó erejük, ezért a szakemberek szigorúbb normák megfogalmazására tesznek javaslatot a jogalkotóknak - közölte Pausz Ferenc, az ORFK közlekedésrendészetének vezetője.

Hozzátette: a pontértékek és a szabálysértések nem fedik egymást. Magyarországon például hat súlyosnak minősülő szabályszegés után vonják be valakinek a vezetői engedélyét, a nyugati országok többségében már a második jelentős vétségnél alkalmazzák a szankciót.

A lap arról is ír, hogy országosan 294 munkatársától válik meg a környezetvédelmi minisztérium, az utcára kerülő munkatársak öthatoda azonban nem közvetlenül a tárcánál, hanem valamelyik hatóságánál vagy nemzeti parknál dolgozik.

A minisztériumból összesen 45 embert küldenek el a jelenlegi 454-ből. A tárca sajtófőnöke, Bakonyi Ágnes elmondta, további 161 embert küldenek el a környezetvédelmi felügyelőségektől és 78-at a nemzeti parkoktól, összesen 284 kollegának kell állást találnia.

A tárcánál uralkodó, az átszervezésekkel és leépítésekkel kapcsolatos fejetlenséget azonban jól jellemzi, hogy amikor Bakonyi Ágnes tételesen sorolta fel, melyik szervezettől hány embert küldenek el, kilenccel több embert említett az általa korábban elmondott 284-nál.

Ez a szám még így is egyel kevesebb a leépítést elrendelő minisztériumi utasításban foglalt számtól, abban ugyanis 294 fős elbocsátásról van szó.

Az index.hu írása szerint válságban a katolikus egyház Angliában. Egyre kevesebben járnak templomba, kötnek házasságot vagy bérmálkoznak a brit katolikusok közül. Az egyháztörténészek szerint a reformáció óta nem volt ilyen rossz helyzetben az angliai egyház, bár a katolikus népesség a bevándorlóknak köszönhetően nő.

A hírportál arról is ír, hogy görög régészek valószínűleg megtalálták a görög mitológia egyik leghíresebb hősének, Thészeusznak a sírját, vagyis minden jel arra utal, hogy a hős valóban élt - mondta el Eleni Konszolaki régész a Ta Nea című athéni újságnak. Thészeusz sírját a Peloponnészoszi félszigeten találták meg.

A Napi Gazdaság arról számol be, hogy minimálisan, de nőtt tavaly óta a szervizdíjat alkalmazó éttermek száma a Magyar Vendéglátók Ipartestülete felmérése szerint.

A testület gazdasági alelnöke, Thurzó Béláné elmondta, becsléseik szerint Magyarországon az éttermi kategóriába tartozó vendéglátók 2-3 százaléka emelte árait ezen a módon. Többségében továbbra is első osztályú, vagy ennél is magasabb kategóriába tartozó éttermek alkalmazzák a szervízdíjat, 5-15 százalékos kulccsal, elvétve akad csak köztük másod- vagy ennél is alacsonyabb osztályú vendéglátóhely.

A Világgazdaság cikkéből kiderül, hogy nő a cégvezetők felelőssége, a Btk. pedig bünteti majd a cégek fantomizálását. Büntetőjogi felelőssége lesz a könyvvizsgálónak is, ha valótlan mérleget záradékol.

A portfolio.hu tájékoztatása szerint a XI. kerület nagyobb lakótelepei közül egyértelműen Gazdagrét számít a legkedveltebbnek. Az itteni lakások négyzetméterára átlagosan 220-250 ezer forint körül alakul, de adott esetben még ennél is találhatunk drágábbat.

Akik családi házba vágynak, azoknak számos lehetőségük van a XI. kerületen belül. Sasadon és Kelenvölgyben is hozzávetőlegesen 70 millió forintnál kezdődnek a jó minőségű családi házak. Új házat azonban már nem nagyon lehet építeni, az üres telkek piaca ugyanis meglehetősen szűk.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×