eur:
395.45
usd:
365.45
bux:
0
2024. július 31. szerda Oszkár

Sólyom tekintélye a tét a legfőbb ügyész megválasztásakor

Hétfőn szavaz a parlament a legfőbb ügyész személyéről. Sólyom László köztársasági elnök áprilisban Horányi Miklóst, a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség főügyészét javasolta a posztra. Az MSZP és az SZDSZ is közölte: nem támogatják az államfő jelöltjét.

A köztársasági elnök bízik abban, hogy Horányi Miklóst megválasztja a parlament legfőbb ügyésznek - közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal Stratégiai és Elemző főosztályának vezetője.

Kumin Ferenc szerint a köztársasági elnök egy olyan személyt választott ki, akit kizárólag a szakmai alkalmassága okán lehet megválasztani, függetlenül attól, hogy milyen a parlamenti többség.

Ez garanciát jelenthet arra, hogy pártatlan ember kerüljön a posztra, és így kikerülhet a legfőbb ügyész személye a politikai támadások középpontjából - vélekedett a főosztályvezető.

Kumin Ferenc szerint, ha nem szavazza meg a parlament Horányi Miklóst, a következő személy kiválasztásánál is ugyanolyan elv szerint járna el az államfő, mint korábban.

"Az a fajta egyeztetés, amikor a pártok megmondják , kit szeretnének, továbbra sem tűnik járható útnak" - mutatott rá a Köztársasági Elnöki Hivatal Stratégiai és Elemző főosztályának vezetője.

A korábbi legfőbb ügyész, Polt Péter hatéves megbízatása május 16-án járt le. A köztársasági elnök jelöltjének megválasztásához egyszerű többség, azaz a jelenlévők 50 százalékának voksa plusz egy szavazat szükséges.

A köztársasági elnök a legfőbb ügyész választását megelőzően felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén.

Az MSZP és az SZDSZ is közölte a szavazás előtt: nem támogatják Horányi Miklós főügyésszé választását.

{{keretes_cim}}

Ha a parlament nem választja meg a legfőbb ügyészt, akkor a nemmel szavazóknak kellő indokoz is fel kell hozniuk, miért tartják alkalmatlannak a posztra Horányi Miklóst - jelentette ki az InfoRádiónak Lánczi András politológus.

A szakember elmondta: az államfőnek nem kell egyeztetnie a pártokkal a jelölt személyéről.

Önmagában nincs abban semmilyen hatalmiközpont-építési törekvés, hogy a köztársasági elnök ezt figyelembe véve jár el - hangsúlyozta az egyetemi tanár.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Nagy napja lehet a magyaroknak – az olimpia szerdai hírei percről percre

Miután úszásra alkalmasnak találták a Szajnát, a triatlonnal kezdődött a magyarok szerdai programja. Ezen felül asztaliteniszben, cselgáncsban, evezésben, kézilabdában sportlövészetben, tornában, úszásban és vívásban és érdekeltek vagyunk.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.31. szerda, 18:00
Feldman Zsolt
az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára
Jön a hét legfontosabb napja a tőzsdéken

Jön a hét legfontosabb napja a tőzsdéken

Jó hangulatban telt a kereskedés ma reggel az ázsiai piacokon, ezt követően pedig Európában is emelkedésre van kilátás. Ma azonban nagyon fontos piacmozgató események lesznek, az eurózóna inflációja után érkezik az ADP munkaerőpiaci adata az USA-ból, emellett lakáspiaci adatok is jönnek. A nap (és a hét) fénypontja viszont a Fed esti kamatdöntése lesz, majd Jerome Powell ezt követő sajtótájékoztatója.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×