INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Nemzetbiztonsági kockázatot jelent az iWiW

InfoRádió / MTI
Nemzetbiztonsági kockázatokat jelenthet az iWiW internetes kapcsolatépítő portál - hívja fel az állami vezetők figyelmét egy, a Nemzetbiztonsági Hivatalból származó levél. Az adatvédelmi biztos szerint nem kifogásolható az előzetes figyelmeztetés.

Titkosszolgálatok és szervezett bűnözői körök juthatnak állami vezetők bizalmas információihoz az iWiW-en keresztül, figyelmeztetett vezető politikusokat a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) levele.

A FigyelőNet szerint a titkosszolgálat nem kötelező érvényű ajánlása osztályvezetői szintig igyekszik felhívni a vezető állami tisztviselők, bizalmas munkakörben dolgozók figyelmét a közösségi portál használatának kockázataira.

Az NBH levele szerint aggodalomra adhat okot, hogy az iWiW menürendszere segítségével feltérképezhető a felhasználók kapcsolatrendszere. A keresési paraméterek megadásával szinte korlátlan lehetőségek nyílnak meghatározott szempontból érdekes személyek felkutatására.

Az adatvédelmi ombudsman közölte: nincs hivatalos tudomása az NBH leveléről. Péterfalvi Attila szerint nem kifogásolható a fenntartásokkal kapcsolatos előzetes tájékoztatás, az esetleges kockázatokra való figyelmeztetés.

A biztos hozzátette: a köztisztviselők neve és beosztása nyilvános adat, de teljes kapcsolatrendszerük természetesen nem.

Kapcsolódó hang

Péterfalvi Attila az internetrõl és az adatvédelemrõl
 


A címlapról ajánljuk