eur:
392.78
usd:
366.18
bux:
66810.73
2024. április 25. csütörtök Márk

Mennyibe kerül egy parlamenti alelnök az adófizetőknek?

Olcsóbb államot és olcsóbb Országgyűlést szeretne mindegyik parlamenti erő. bizonyos pozíciókról azonban úgy tűnik, nem könnyen mondanak le. Ezek pedig sok esetben évi több millió forintos kiadással járnak az adófizetők számára. Ilyen a parlamenti alelnöki poszt is, amelyből az előző ciklusban öt volt.

Egyelőre úgy néz ki, hogy az új Országgyűlésnek két alelnöke lesz, egyikükre a kormányoldal, másikukra az ellenzék tesz javaslatot - ebben állapodott meg az öt parlamenti párt.

Az alelnökök végleges létszámát azonban a bizottsági szerkezetről szóló megállapodás részeként, később, május végén, június elején állapítják meg.

A megegyezés persze nem könnyű. A szocialisták valójában öt alelnököt szeretnének, ahogy az 2002 és 2006 között volt. Az általuk "munkaparlamentnek" nevezett törvényhozás és az elmúlt négy év tapasztalata ugyanis szerintük ennyit megkíván.

Azt mondják: például a 2004-es kormányfőváltás idején volt arra példa, hogy "nehéz volt találni" olyan ellenzéki alelnököt, aki levezette volna az ülést.

Ezt a megoldást támogatja a Magyar Demokrata Fórum is, azzal az érveléssel, hogy mindegyik párt jelölhetne parlamenti alelnököt. Bár ebben a rendszerben a szocialisták adnák a törvényhozás elnöke mellett az egyik helyettest is.

A Fidesz és a kereszténydemokraták azonban háromban maximálnák az alelnökök számát a parlamenti erősorrend alapján. A nagyobbik ellenzéki párt a házelnöki posztot illetően MSZP-jelöléssel számol, míg helyetteseit három legnagyobb parlamenti frakció adná. Az MDF ebből a verzióból így kimaradna.

Mennyibe is kerül egy alelnök?


A demokrácia persze nem olcsó dolog, és plusz pénzbe kerülnek a parlamenti alelnökök is, akiknek jogállása a miniszterékével azonos.

A hatályos jogszabály alapján - személyes gépkocsi-használat címén - az Országgyűlés alelnökét is egy nagykategóriájú és egy, legfeljebb felső középkategóriájú személyautó és sofőr illeti meg.

Az InfoRádió számítása alapján egy ilyen autó éves üzemanyagköltsége mintegy félmillió forint, tehát a két kocsi esetén ez akár egymillió forintra is rúghat.

Az alelnök két munkatársat alkalmazhat, akiket meg kell fizetni, csakúgy, mint a sofőrt, és az alelnök is - képviselői juttatása mellett -  180 százalékos illetménypótlékot kap, ami jelen állás szerint havi 397.440 forint.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×