INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Két alelnöke lesz a parlamentnek

Infostart / InfoRádió
Aláírta a parlamentbe jutott öt párt az Országgyűlés május 16-ai alakuló üléséről szóló megállapodást. Az egyezség alapján a házelnököt az MSZP jelöli. Az alakuló ülésen két alelnököt választanak; egyikre az SZDSZ, a másikra a Fidesz tesz javaslatot.

A megállapodás alapján további alelnököket később választanak. A dokumentum tartalmazza a parlamenti ülésrendet is.

Ennek értelmében a pulpitusról nézve az ülésterem bal oldalán az MSZP, mellette az SZDSZ frakciója foglal helyet, majd az MDF és a Fidesz képviselőcsoportja következik.

A KDNP képviselői a Fidesz-frakció soraiban ülnek majd, az egyetlen független képviselő pedig az ülésterem jobboldalán kap helyet.

Az ülésrenddel a Fidesz és a KDNP nem értett egyet, de tudomásul vették azt.

"A tárgyalások eredményt hoztak, a megállapodást ma aláírásunkkal hitelesítettük. A parlament alakuló ülése május 16-án gond nélkül le fog zajlani" - értékelte a megállapodást Katona Béla, az MSZP frakcióvezető-helyettese.

"A parlamenti frakciók elég gyorsan, komoly kompromisszumkészségről tanúbizonyságot téve állapodtak meg ezekről a kérdésekről, de ez csupán a kötelező gyakorlat volt, hiszen a parlament működése szempontjából legfontosabb kérdések mindegyike homályban maradt" - mondta Deutsch-Für Tamás (Fidesz).

A Szabad Demokraták Szövetsége Világosi Gábort delegálja a parlamenti alelnöki tisztségére, országgyűlési jegyzőnek pedig Béki Gabriellát és Kis Zoltánt javasolja - mondta Eörsi Mátyás szabad demokrata ügyvivő.

Herényi Károly (MDF) közölte: pártja szeretné elérni, ha egy képviselő csak egy bizottságnak lehetne a tagja.

Rubovszky György (KDNP) elmondta: a KDNP nem írta alá az ülésrenddel kapcsolatos megállapodást, azonban tudomásul veszi azt.


A címlapról ajánljuk