INFORÁDIÓ 
2019. szeptember 22. vasárnap
Móric

Drákói megszorítások lesznek?

Infostart / InfoRádió

Az Európai Unió bővítésével megszűnnek azok a vámügyi eljárások, amelyeket a csatlakozó országok lakói ellen indítottak. Magyarország csatlakozásakor egyetlen nap alatt több száz eljárást zárt le a vámőrség.

A Népszabadság arról ír, hogy Románia és Bulgária 2007 januárjára tervezett európai uniós csatlakozását követően a VPOP-nek meg kell szüntetnie a büntetőeljárást azokkal szemben, akik e két országból hoztak illegális árut az unióba. Néhány mostani vádlott máris időigényes szakértői vizsgálattal húzza az időt.

VPOP nevük mellőzését kérő illetékesei szerint a szóban forgó ügyekben megközelítőleg 1,1-1,4 milliárd forint értékű vámáru sorsát vizsgálja a pénzügyőrség.

Magyarország uniós csatlakozásának előestéjén, 2004. április 30-án a vámőrség egyetlen nap alatt több száz csempészet és vámorgazdaság miatt indított ügyben szüntette meg a büntetőeljárást bűncselekmény hiányában.

A lap arról is beszámol, hogy a kereskedelemben dolgozók 30 százalékának egyáltalán nincs szakképesítése. Ez azért is gond, mert június 1-jétől az üzletekben csak szakképzett eladókat alkalmazhatnak.

A Magyar Nemzetben arról olvashatunk, hogy veszélybe került a betegellátás jövője a szakorvosjelölteket, és a fiatal orvosokat képviselő Magyar Rezidens Szövetség szerint. Sok szakember tervezi, hogy külföldre megy dolgozni, a távozókat pedig gyakran nem magyar ajkú orvosokkal tudják csak pótolni.

A lap arról is beszámol, hogy az idegenforgalom sikereit és kudarcait megélt balatoniak már csaknem biztosak abban, hogy idén sem várható vendéginvázió az üdülőkörzetben.

Földvár polgármestere szerint az a baj, hogy nemcsak az üdülni készülő családok, hanem a vendégváró önkormányzatok zsebe is üres.

A Világgazdaság írása szerint további csökkenés következhet be az európai CO2-emissziós kvóták piacán, a piaci szakértők ugyanis az elmúlt hetet jellemző trend folytatódására számítanak.

Az EU-ban működő vállalatok túlbecsülték tavalyi szén-dioxid-kibocsátásukat. Szakértők szerint ez olcsóbb áramot eredményezhet.

A Napi Gazdaság arról ír, hogy összesen 75,5 millió forintba került a madárinfluenza elleni védekezés január 1. és március 15. között. E költségekbe tartoznak a mintavételek, a védőruhák és a fertőtlenítő szerek is.

A portfolio.hu cikke szerint egyetlen fejlett ipari állam sem nézett még szembe olyan kedvezőtlen államadósság-helyzettel, illetve egyszerre olyan drámai demográfiai kilátásokkal, mint Magyarország.

Ezt a politikai vezetésnek minél hamarabb fel kell ismernie, és drákói megszorítások kellenek annak elkerüléséhez, hogy a magyar adósságot a BBB-kategóriába minősítsék le a nagy nemzetközi hitelminősítők - áll az elismert amerikai hitelelemző cég, a CreditSights közelmúltban megjelent összefoglalójában.

Az elkövetkezendő 7-8 év különösen kedvezőtlen lesz, ugyanis amellett, hogy a munkaképes korú lakosság folyamatosan és gyorsuló ütemben csökken, a nyugdíjas korú réteg létszám-növekedési üteme robbanás előtt áll. Mindez pedig óriási kihívást jelent a költségvetés számára.

Kapcsolódó hang

Lapszemle 1.
 


Lapszemle 2.
 


Gazdasági lapszemle
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018