eur:
392.71
usd:
366.34
bux:
66745.39
2024. április 25. csütörtök Márk

Drákói megszorítások lesznek?

Az Európai Unió bővítésével megszűnnek azok a vámügyi eljárások, amelyeket a csatlakozó országok lakói ellen indítottak. Magyarország csatlakozásakor egyetlen nap alatt több száz eljárást zárt le a vámőrség.

A Népszabadság arról ír, hogy Románia és Bulgária 2007 januárjára tervezett európai uniós csatlakozását követően a VPOP-nek meg kell szüntetnie a büntetőeljárást azokkal szemben, akik e két országból hoztak illegális árut az unióba. Néhány mostani vádlott máris időigényes szakértői vizsgálattal húzza az időt.

VPOP nevük mellőzését kérő illetékesei szerint a szóban forgó ügyekben megközelítőleg 1,1-1,4 milliárd forint értékű vámáru sorsát vizsgálja a pénzügyőrség.

Magyarország uniós csatlakozásának előestéjén, 2004. április 30-án a vámőrség egyetlen nap alatt több száz csempészet és vámorgazdaság miatt indított ügyben szüntette meg a büntetőeljárást bűncselekmény hiányában.

A lap arról is beszámol, hogy a kereskedelemben dolgozók 30 százalékának egyáltalán nincs szakképesítése. Ez azért is gond, mert június 1-jétől az üzletekben csak szakképzett eladókat alkalmazhatnak.

A Magyar Nemzetben arról olvashatunk, hogy veszélybe került a betegellátás jövője a szakorvosjelölteket, és a fiatal orvosokat képviselő Magyar Rezidens Szövetség szerint. Sok szakember tervezi, hogy külföldre megy dolgozni, a távozókat pedig gyakran nem magyar ajkú orvosokkal tudják csak pótolni.

A lap arról is beszámol, hogy az idegenforgalom sikereit és kudarcait megélt balatoniak már csaknem biztosak abban, hogy idén sem várható vendéginvázió az üdülőkörzetben.

Földvár polgármestere szerint az a baj, hogy nemcsak az üdülni készülő családok, hanem a vendégváró önkormányzatok zsebe is üres.

A Világgazdaság írása szerint további csökkenés következhet be az európai CO2-emissziós kvóták piacán, a piaci szakértők ugyanis az elmúlt hetet jellemző trend folytatódására számítanak.

Az EU-ban működő vállalatok túlbecsülték tavalyi szén-dioxid-kibocsátásukat. Szakértők szerint ez olcsóbb áramot eredményezhet.

A Napi Gazdaság arról ír, hogy összesen 75,5 millió forintba került a madárinfluenza elleni védekezés január 1. és március 15. között. E költségekbe tartoznak a mintavételek, a védőruhák és a fertőtlenítő szerek is.

A portfolio.hu cikke szerint egyetlen fejlett ipari állam sem nézett még szembe olyan kedvezőtlen államadósság-helyzettel, illetve egyszerre olyan drámai demográfiai kilátásokkal, mint Magyarország.

Ezt a politikai vezetésnek minél hamarabb fel kell ismernie, és drákói megszorítások kellenek annak elkerüléséhez, hogy a magyar adósságot a BBB-kategóriába minősítsék le a nagy nemzetközi hitelminősítők - áll az elismert amerikai hitelelemző cég, a CreditSights közelmúltban megjelent összefoglalójában.

Az elkövetkezendő 7-8 év különösen kedvezőtlen lesz, ugyanis amellett, hogy a munkaképes korú lakosság folyamatosan és gyorsuló ütemben csökken, a nyugdíjas korú réteg létszám-növekedési üteme robbanás előtt áll. Mindez pedig óriási kihívást jelent a költségvetés számára.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hosszas huzavonát követően az amerikai képviselőház végül elfogadta az Ukrajnának szánt gigantikus, mintegy 60,8 milliárd dollárnyi segélycsomagot. A hírek szerint a nyugati fegyverek gyorsan a frontra érkezhetnek, hozzájárulva ezzel az ukrán csapatokat érintő súlyos ellátási problémák enyhítéséhez. Kijev azonban egy olyan nehézséggel küzd, amelyen nem tud segíteni Washington sem, ez pedig a harcoló alakulatokat érintő létszámhiány gondja.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×