INFORÁDIÓ 

2018. március 25. vasárnap
Irén, Írisz

A nővérek nem műtenek, de asszisztálhatnak

Infostart / InfoRádió
Cáfolta az egészségügyi miniszter azt a hírt, hogy szeptembertől kisebb műtéteket nővérek végeznének az orvosok helyett. Rácz Jenő ugyanakkor azt mondta: vannak olyan beavatkozások, amelyeknél már lehetőség van arra, hogy egyes feladatokat az egészségügyi szakdolgozók végezzenek el az orvosok helyett.

Az egészségügyi minisztérium által készített humán erőforrás stratégia egyik fejezte tartalmazza, hogy milyen egészségügyi beavatkozást végezhet el egy nővér és mit egy orvos ma Magyarországon.

Az egészségügyi miniszter szerint ezt a felosztást kell átgondolni. Cáfolta azonban azt az értesülést, hogy a jövőben kisebb műtéteket akár nővérek is elvégezhetnének az egészségügyi intézményekben.

Rácz Jenő szerint vannak olyan beavatkozások, amelyeket megfelelő képzettség esetén akár az egészségügyi szakdolgozó is elvégezhet. Ilyen lehet például egy gyógyszeres infúzió bekötése.

A nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy egy műtét esetében nem feltétlen szükséges az, hogy az operáló orvos mellett az asszisztenciát is orvos végezze, ha a feladathoz nem kell speciális végzettség.

Ezt azonban csak egy új képzési rendszerbe illesztve lehet megvalósítani. Ez a humán erőforrás stratégiai Magyarországon már elkészült - mondta el az InfoRádióban Rácz Jenő.

A miniszter példaként említette, hogy a szülésznőknél ma már szükséges főiskolai végzettség. Ezen a területen egyébként már a kompetenciahatárokat is megváltoztatták.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk