eur:
395.21
usd:
366.69
bux:
65143.66
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Hiller: a Fidesz Horror Picture Show második részét láthatják

Nem tartja lefutottnak a választás második fordulóját az MSZP elnöke, de bízik benne, hogy a mostaninál nagyobb többséggel folytathatja munkáját a jelenlegi koalíció. Hiller István az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: amennyiben folytathatják a kormányzást, első feladataik között szerepel a bürokrácia csökkentése.

A második fordulós esélyekről

A választások második fordulójának kilátásait az MSZP elnöke úgy értékelte: az első fordulóban előnyt szerzett az MSZP és az SZDSZ, de győztest csak a második forduló után lehet hirdetni.

Hiller István elvárásaikról azt mondta: stabil többséget szeretnének, ennek minimuma az elmúlt ciklus tízfős többsége.

A szükséges lépések megtételéhez, és a nyugalom megteremtéséhez ugyanakkor a korábbinál nagyobb többséget tartok szükségesnek - tette hozzá.

A pártelnök szerint az első forduló üzenete az volt, hogy "folytasd, koalíció".

Ezt az üzenetet dekódolták, és megtették az ennek megfelelő lépéseket, megállapodtak az SZDSZ-szel a második fordulós összefogásról - fűzte hozzá Hiller István.

Miben állapodtak meg?

A politikus kérdésre válaszolva kitért arra is, hogy az SZDSZ-szel folytatott visszalépési tárgyalásokon csak két pontot rögzítettek az önkormányzati választásokkal kapcsolatban: Steiner Pál a Belvárosban közös polgármester-jelöltként indul majd; a megállapodás viszont biztosan nem érinti a Ferencvárosban Kökény Mihály polgármester-jelöltségét.

A főpolgármester-jelöltségről, valamint a kormányzati szerepvállalásról és személyi kérdésekről viszont nem volt szó - hangsúlyozta.

A kampány hátralévő részéről

Az MSZP elnöke közölte: a második forduló előtt nem változik a párt kampánya, "ugyanazon a fordulatszámon pörög", mint az első forduló előtt.

Hiller István hozzátette: ez a hét hasonló lesz az előzőhöz, amikor a koalíciós vezetők bejárták az országot, és együtt kampányoltak 70-80 körzetben.

Szerda estig mind a 110, második fordulós választókerületet végigjárjuk, némelyiket pedig még egyszer felkeressük - hangsúlyozta a politikus.

Hiller István szerint most a "Fidesz Horror Picture Show második részét" hallhatják az emberek, amikor arról beszél a Fidesz, hogy a kormány eltitkolta az ország valós állapotát, mert csak a választások első fordulója után hozta nyilvánosságra az államháztartás első negyedéves adatait.

(A politikus ezzel a The Rocky Horror Picture Show című filmre utalt.)

Ugyanakkor az ilyen típusú depressziókampány első része már megbukott a választásokon - hangsúlyozta az MSZP elnöke, hozzátéve: az adatok nyilvánosságra hozatalának menetrendjét a Pénzügyminisztérium már korábban meghatározta.

Cselekvési tervek

Hiller István szerint komplex módon kell jellemezni a gazdaság állapotát, amibe éppúgy beletartozik a 4,5 százalék körüli gazdasági növekedés, a mélyponton lévő infláció, mint a költségvetés tervezettnél magasabb hiánya.

A költségvetés első negyedéves hiányának eltérése az előzetes tervekhez képest a költségvetés főösszegének fél százaléka. Aki emiatt államcsődöt vizionál, az kimondottan kampány-célzattal cselekszik - tette hozzá.

A politikus elmondta: a költségvetés helyzete azonnali intézkedéseket kíván, céljuk a hiány folyamatos csökkentése.

A konkrétumokról Hiller István közölte: a második Gyurcsány- kormány szerkezetén is látható lesz a bürokrácia csökkentésének szándéka, kevesebb lesz például a minisztérium.

Az első szükséges lépés tehát egy olyan közigazgatási reform megvalósítása, ahol a minisztériumok a főhatóságok, a háttérintézmények egyszerűsítése és csökkentése jelentős változást hoz - hangsúlyozta a politikus.

Kérdésre válaszolva a politikus elmondta: nem terveznek adóemelést, és mindenképpen folytatják az infrastruktúra-fejlesztést.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×