eur:
389.24
usd:
362.08
bux:
68497.82
2024. május 8. szerda Mihály

Egyre hosszabb szakaszon védekeznek az árvíz ellen

Már csaknem 731 kilométer hosszú folyószakaszon kellett elrendelni a legmagasabb fokú árvízvédelmi készültséget az országban. A magyarországi folyókat több mint 3100 kilométer hosszan figyelik a vízügyi szakemberek. Eddig 374 embert kellett kitelepíteni.

374-en otthon nélkül maradtak

Harmadfokú a védekezés a Duna több szakaszán - egyebek mellett Szentendrénél -, a Mosoni-Dunán, a Rábán, a Rábcán és a Marcalon. Kelet-Magyarországon is több helyen kellett elrendelni a legmagasabb árvízvédelmi készültséget, a többi mellett a Tiszán Vásárosnamény és Záhony között, a Hernádon, a Bodrogon, a Hortobágy-Berettyón illetve a Fekete-, a Fehér- és a Kettős-Körösön.
Országszerte összesen csaknem 3100 kilométeren tartanak fenn készültséget. Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivővje azt mondta: összesen 374 embernek kellett elhagynia otthonát az ár- és bevíz miatt.

Szigetzárak Budapesten

Reich Gyula, az Országos Műszaki Irányító Törzs szóvivője arról tájékoztatott, hogy a Duna áradása miatt Budapesten lezárták a Népszigetet és a Margitszigetet is, amely körül már befejezték a körtöltés építését. Közölte: a Római parton a Királyok útjánál és a Nánási útnál a töltésig ér a víz. Szólt arról is, hogy a folyó várhatóan kedd hajnalban, 838 centiméteren tetőzik a fővárosnál.

A fővárosban az áradás miatt mindkét alsó rakpartot lezárták, a Duna vasárnap reggel nyolc órakor Budapestnél 810 centiméternél állt, a tetőzése hétfő hajnalban várható 838 centiméternél.

A Hajógyári-szigetet vasárnap reggel zárták le, egy részét már el is öntötte a folyó.

Útlezárások Pest megyében

Több helyen a főutakat is le kellett zárni. Nem lehet közlekedni a 11-es út dunabogdányi szakaszán, valamint Leányfalunál. Vízátfolyás miatt zárva van a 2-es út is egyes szakasza is. Kismarosnál a 12 tonnánál nehezebb járművek nem használhatják az utat.

Kisorosziban az egyetlen községbe vezető utat elöntötte a víz.

<

Itt egy ideig senki sem játszik
(fotó: Független Hírügynökség)
Borsodban körtöltések is épülnek

Csont Csaba, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság szóvivője korábban azt mondta: a Hernád mellett több olyan település van, amelyeknél nincs összefüggő árvízvédelmi vonal; ezeken a helyeken körtöltések épültek.

A védekezésben országszerte 10 ezren vesznek részt és több ezer önkéntes segíti a munkálatokat.

Lassulnak a vonatok

Tovább csökkentették a vonatok sebességét a Duna áradása miatt Komárom és Almásfüzitő között - közölte a MÁV szóvivője. Kavalecz Imre elmondta: az érintett szakaszon óránként már csak 20 kilométeres sebességgel, egy vágányon haladhatnak a szerelvények, emiatt 20-30 perces késésekre kell számítani. A Bécs és Tatabánya között közlekedő Eurorégió-vonatok csak Komáromig közlekednek.

Szólt arról is, hogy nem járnak a vonatok az Almásfüzitő-Nyergesújfalu közötti szakszon. Esztergom és Süttő között Volán-buszok viszik az utasokat. Kavalecz Imre közölte: a Bodrog áradása miatt sebességkorlátozás van érvényben Sárospatak és Sátoraljaújhely között is, ahol szintén hosszabb menetidőre kell számítani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Aktivisták palesztinbarát tiltakozó tábort létesítettek Európa egyik legrégebbi egyetemének udvarán. A mintát az amerikai egyetemek tiltakozói jelentették. A rendőrség kivonult a helyszínre, de nem tiltotta be a tüntetést. A hasonló megmozdulások számos ország egyetemein immár szinte mindennapossá váltak.

Érkezik a kínai elnök, szerdától óriási lezárások jönnek a fővárosban – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Sok társasházban nem figyelnek erre, pedig milliók múlhatnak rajta

Sok társasházban nem figyelnek erre, pedig milliók múlhatnak rajta

A társasházakban a közös költségek inflációkövető emelése elkerülhetetlen a növekvő üzemeltetési költségek és az elengedhetetlen felújítások finanszírozása miatt, ami jelentős anyagi terhet ró a lakástulajdonosokra - írja a Világgazdaság. A társasházak számára emellett kiemelten fontos lenne a felújítási alap létrehozása és fenntartása ahhoz, hogy az állami kamattámogatott hitelt igénybe tudják venni. Egy átfogó felújítás pedig milliós értéknövekedést jelenthet akár az egyes lakásoknál is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×