eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 7. szombat Regina

Kampánycsend: homokzsák vagy kertészkedés?

Kampánycsend sértést követ-e el az a politikus, aki a voksolás előtti napon, ahelyett hogy otthon ülne, homokzsákot pakol a gáton? És mi történik, ha még sajtótájékoztatót is tart az árvízhelyzetről? A kérdésekre egyelőre nincs válasz. Ilyen helyzetekről a választási bizottságok döntenek - utólag.

Tóth Zoltán választási szakértő szerint a politikusoknak nincs joguk hivatali pozíciójuk mögé bújva kampánycélokra felhasználni egy rendkívüli eseményt. Az InfoRádió kérdésére megjegyezte azonban, hogy ezt a területet részletesen és pontosan semmilyen törvény nem szabályozza.

Az államfőnek és a miniszterelnöknek természetesen vannak olyan funkciói és kötelezettségei, amelyeknek a kampánycsendben is eleget kell tenniük, ennek azonban van határa. Nincsenek kötelező szabályok, "de biztos vagyok benne, hogy tudnak mértéket tartani" - mondta a választási szakértő.

A közjogi hatalomhoz közvetlenül kapcsolódó funkciók nem minősülnek kampánycsend sértésnek, de a homokzsákok pakolása nem tartozik ide.

A választási bizottságok döntenek

Az InfoRádió kérdésére szinte ugyanezt mondta az Országos Választási Iroda vezetője is. Rytkó Emília közölte: a politikusok a kampánycsend idején még egy katasztrófát vagy hivatali pozíciójukat felhasználva sem szerepeltethetik magukat.

Ezekről azonban minden esetben egyedileg döntenek a választási bizottságok.

A sajtónak sincs könnyű dolga olyan esetekben, ha egy politikus megszólal a kampánycsendben. A médiumoknak szintén mérlegelniük kell, hogy közlik-e az információt. Ha rosszul döntenek, maguk is jogszabályt sérthetnek.

Rytkó Emília szerint a kampánycsend azt kívánja, hogy a politikusok semmilyen rendezvényt ne vegyenek részt.

A pártoknak és az egyetlen független jelöltnek a választás előtti napon, azaz április 7-e éjféltől már nem lehet kampányolniuk. A második forduló előtt szintén a pénteki nappal ér véget a kampány.

A kormánynak kedvez

A rendkívüli események minden kampányfinisben a kormányzati oldalnak kedveznek - mondta el az InfoRádió által megkérdezett politikai marketing szakértő.

Fűrész Gábor szerint egy merénylet vagy árvíz által fenyegetett országban mindig a kormányoldal jelöltjei kapnak lehetőséget arra, hogy a problémákat megoldó, határozott vezetőként lépjenek fel.

A szakértő rámutatott: ezek az események arra is alkalmasak, hogy háttérbe szorítsák a kínosabb kampánytémákat.

Az ellenzék ilyenkor gyakran kritikai szerepet sem vállalhat, hiszen a bírálatok gyakran éppen a céljukkal ellentétes hatást érnek el.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×