eur:
394.04
usd:
365.67
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Eltávolítanák a potyautasokat az egészségügyből

A betegek és a dolgozók érdekeit szem előtt tartva kell végrehajtani az egészségügy szerkezeti átalakítását - mondta Gógl Árpád, a Fidesz egészségügyi szakpolitikusa az InfoRádió Aréna című műsorában. Ugyanitt az MSZP-s Kökény Mihály közölte: meg kell teremteni a valódi társadalombiztosítási rendszert.

Gógl Árpád: egyenlő hozzáférést

Gógl Árpád szerint stabilitást kell teremteni az egészségügyben, mert 15-16 évvel ezelőtt az egészségügy biztosítás alapúvá válásával elindult egy folyamat, de ez hol megtört, hol visszaesett.

Vissza kell térni a biztosítás-elvhez, a szolidaritás-alaphoz, az egyenlő hozzáféréshez - tette hozzá a fideszes politikus.

Az a valódi biztosítás, amikor a teljes társadalom mögött van járulékfizetés, illetve akik nem kötelesek járulékot fizetni, például a nyugdíjasok, azoknál az állam állja a tényleges költségeket - hangsúlyozta Gógl Árpád.

A szakpolitikus azt is fontosnak nevezte, hogy akinek szüksége van az államilag garantált biztosítási rendszerre, az hozzáférjen függetlenül attól, hogy az ország melyik részén lakik.

Gógl Árpád úgy látja: rendezni kell a sürgősségi- és alapellátást, átláthatóvá kell tenni, és mindenütt hozzáférhetővé kell tenni a gyógyszerellátási rendszert.

Az ellenzéki politikus szerint az is lényeges, hogy a legnagyobb költségtételt jelentő gyógyszerkassza hosszú távon kiszámítható és átlátható legyen.

Kökény Mihály: valódi biztosítást

Kökény Mihály népegészségügyi kormánymegbízott rámutatott arra, hogy az MSZP és a Fidesz egészségügyi programjában is szerepel a valódi társadalombiztosítási rendszer megteremtése.

Az MSZP egészségügyi szakpolitikusa úgy fogalmazott: az MSZP nem egy állami kifizető intézményt, hanem valódi társadalombiztosítási rendszert szeretne.

Így az állampolgárok ellenőrzött járulékfizetés fejében kapnák meg a számukra is átlátható szolgáltatást - tette hozzá a volt egészségügyi miniszter.

Kökény Mihály hangsúlyozta: a nyugdíjasoknak, gyesen lévőknek és gyermekeknek ezután nem kellene társadalombiztosítási járulékot fizetnie; de ha valaki saját hibájából nem fizet, vagy nincs biztosítása, akkor ezt a rendszernek ki kell mutatnia, és az illetőnek pótolnia az elmaradást.

Ugyanakkor vannak olyan szolgáltatások, amelyeket állampolgári jogon lehet igénybe venni, ilyen például a sürgősségi ellátás - tette hozzá.

A konkrét intézkedéseik közül a politikus kiemelte a rákprogramot, a sürgősségi ellátás korszerűsítését és a gyermek-egészségügyi programot; ezeket kormányon maradásuk esetén mindenképpen folytatnák.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×