INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Csipog és mérgez

Infostart / InfoRádió
A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség 32 játékot letiltott, mert veszélyesnek találta őket - közölte a szervezet szóvivő-helyettese. Összesen 8 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot vetettek ki.

A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség legutóbbi vizsgálata során 24206 játék minőségét és forgalmazási körülményeit vizsgálták. Több mint 12 ezer játéknál találtak valamilyen szabálytalanságot.

Volt, ahol a kereskedő volt a hibás, mert nem tüntette fel például megfelelő módon az árat, vagy nem volt megfelelő engedélye.

A termékek másik részénél a gyártó, vagy a forgalmazó követett el valamilyen hibát, például nem tüntette fel a gyártó nevét és címét, nem mellékelt magyar nyelvű útmutatót, vagy a figyelmeztető feliratok maradtak le.

A 12 ezer játékból a "leggyanúsabbakat" laborvizsgálatoknak is alávetették. Ezek közül mind a 32 játék veszélyesnek bizonyult.

Nem új a probléma

Siklósi Máté szerint régóta visszatérő probléma a PVC-ből készülő csecsemőjátékok kérdése, hiszen több mérgező csipogó-játékot találnak az ellenőrzések során.

A három évesnél fiatalabb gyerekekre veszélyes PVC-ből készült játékokat azonban csak egyesével tilthatják le, hiszen ha nem tudják döntésüket konkrét, az adott termékre vonatkozó bizonyítékokkal alátámasztani, akkor a gyártó, vagy a forgalmazó beperelheti őket - mondta a főfelügyelőség szóvivő helyettese.

A mostani vizsgálatokon fennakadt több olyan elemes játék is, ahol a telepek rövidre zárhatóak. Az így felforrósodó játék sérülést vagy akár tüzet is okozhat. Ezen kívül olyan tapadókorongos lövőjátékok, és összecsukódó játékok voltak még a betiltott termékek között, amelyek a gyermekek egészségét veszélyeztetik.


A címlapról ajánljuk