eur:
393.82
usd:
368.26
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Itt a Kánaán: ha nyer az MSZP, 25 százalékkal nő a reálbér

Hatékonyabb, szolgáltató típusú államot ígérnek a szocialisták, és 25 százalékos reálbéremelést. Az utóbbit garantálni ugyan nem tudják az üzleti szférában, ám az elmúlt négy évben bekövetkezett 32 százalékos reálbér-növekedés után reálisnak tartja ezt az ígéretet Csiha Judit, az MSZP Országos Választmányának elnökhelyettese.

Ha a szocialisták kerülnek kormányra, akkor olyan típusú intézkedéseket vezetnek be, amelyek a hatékonyabb, szolgáltató típusú állam kiépítését célozzák - hangsúlyozta Csiha Judit.

A szocialisták átgondolnák a képviselőknek járó kedvezményeket, így többek között azt tervezik, ha egy képviselő a szavazások 25 százalékán nem vesz részt, akkor a tiszteletdíjának a felét megvonják.

Szigorítanák a költségtérítéseket is, hogy senki ne kaphasson úgy költségtérítést, hogy nem tudja igazolni annak jogosságát.

A 25 százalékos reálbér emelkedésről szóló szocialista választási ígéret kapcsán Csiha Judit az InfoRádió kérdésére azt mondta: a kormányzatnak csak a közszféra béremelkedésének alakulására van közvetlen ráhatása, de bíznak abban, hogy a közszféra béreinek emelkedése magával húzza majd a versenyszféra béreit is.

Ha azt nézzük, hogy az elmúlt ciklusban 32 százalékos volt a reálbér-növekedés, akkor azt gondolom, hogy 25 százalék emelkedést bejelenteni nem jelent valami forradalmi változást. Ez a 25 százalékos növekedés az általános reálbér-növekedést jelenti, hogy az egyes társadalmi csoportok között ez hogyan oszlik majd meg, azt én most nem tudom megmondani" - fogalmazott Csiha Judit.

{{keretes_cim}}

Az MSZP tavaly szeptemberi évadnyitó rendezvényén Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a szocialisták és általában a demokratikus közép legnagyobb ellenfelének a populizmust nevezte. A kormányfő közölte: a magyar baloldal egyik legnagyobb kihívása a szélkakasok elleni küzdelem lesz.

Nem ígérkezik könnyű feladatnak, hiszen nehéz szembesíteni korábbi állításaikkal azokat, akik kizárólag a napi árfolyam indexén kezelik az ország gondjait - vélekedett Gyurcsány Ferenc.

A Fideszről szólva hozzátette: a demokráciában nehezen értelmezhető, ha egy politikai párt mindenáron meg akarja szerezni a hatalmat, és ennek érdekében semmitől nem riad vissza, olyan ígéretekkel áll elő, amelyekről maga is tudja, hogy teljesíthetetlenek és egyszer majd számon kérik rajta.

Annyira áhítozik azonban a számára mindent jelentő hatalomra, hogy még ez sem érdekli. Elnapolja az ígéretekkel való szembesítést a győzelem utáni időszakra, amikor már magabiztosan kitalálhat valami jól hangzó ürügyet az újabb pálfordulásra - mondta Gyurcsány Ferenc.

A baloldal és a demokratikus közép a populizmussal szemben a józanészre apellál. Bízik abban, hogy a választópolgárok többsége átlát az üres ígéreteken, és nem hisz a szólamoknak - tette hozzá.

A kormányfő úgy vélekedett, hogy tizenöt évnyi demokratikus berendezkedés után kialakulhattak már azok az immunrendszerek, amelyek védelmet nyújthatnak a populizmus vírusa ellen.

A szocialisták joggal bizakodhatnak, hogy az emberek nem vevők a demagógiára, az olyan üres szólamokra, amelyek csupán érzelmi húrokat pengetnek, de nem adnak választ az előttünk álló problémák megoldására - mondta a kormányfő. (forrás: www.mszpmartonvasar.hu)


KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×