eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Az ügyészség most Demszky után nyomoz?

A műanyag palack mérgezheti az ásványvizet? Demszky Gábor ellen nyomoznak? Megelőzhető a HIV-fertőzés? A reggeli lapokból szemléztünk.

Népszabadság

Egészségre káros anyagokra bukkantak kutatók a nagy népszerűségnek örvendő szomjoltó italok némelyikében. Azok az ásványvizek, amelyek műanyag PET-palackban kerülnek a fogyasztókhoz, antimonnyomokat tartalmaznak, ez a fém pedig mérgező hatású - mutatták ki a Heidelbergi Egyetem kutatói. A gyártók szerint aggodalomra nincs ok, a PET-palackos vizekben ugyanis a megengedett érték huszadát is alig elérő mennyiségű fémet találtak, így akármennyit iszik is belőle valaki, mérgezést nem kaphat.

Az amerikai betegségellenőrző és -megelőzési központ HIV-kutatási laboratóriumának vezetője bejelentette: van tabletta, amely megelőzi a HIV-fertőzést . A közlés szerint két, a HIV-fertőzöttek és AIDS-betegek kezelésében eddig is használt gyógyszer kombinációja megakadályozta a kísérleti majmok megfertőződését. A Truvada nevű szer embereken való kipróbálásra máris programot indítottak Thaiföldön és az Egyesült Államokban.

Magyar Nemzet

A lap értesülése szerint büntetőeljárás folyik Demszky Gábor ellen szolgálati gépkocsijának szabálytalan használata miatt. Az információt a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal vezetője, Keresztes Imre sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta a lapnak. A hivatalos személyek szolgálati gépkocsijainak használata kapcsán hosszabb ideje folytatnak eljárásokat a nyomozó hatóságok.

A szabályok szerint ugyanis a járművet csak meghatározott személy használhatja, meghatározott célra. Az ettől eltérő használat hűtlen kezelésnek minősül. Bőhm András, az SZDSZ fővárosi frakcióvezetője úgy reagált: várható volt, hogy a választási kampány finisében a kormányfő után a főpolgármestert is megtámadják.

Júliustól nem adhatnak ki gyógyszereket tb-támogatással azok a patikák, amelyekben nincs elektronikus összeköttetés az egészségbiztosító adatbázisával. A gyógyszerészkamara szerint több száz patikában nem lesz működőképes az online rendszer. Az OEP szerint ez túlzás, és ígérik: júliusig mindenhol elhárítják az akadályokat.

Index

A világ egyik legnagyobb sportlőszer-gyártójától, az olasz Fiocchi Municioni S.p.a.-tól néhány nappal ezelőtt 55 százalékos tulajdonrészt vásárolt a balatonfűzfői székhelyű Nike-Fiocchi Sportlőszergyártó Kft.-ben a Fercom Kft. A társaság 45 százalékos üzletrésze továbbra is a Fiocchi Municioni birtokában marad. A szakmai befektetőnek számító, és elsősorban a külföldi piacokon kiváló kapcsolatokkal rendelkező Fercomból főként az amerikai, a török és az izraeli piacon várnak térnyerést, és ezzel együtt az árbevétel növekedését.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×