eur:
394
usd:
369.14
bux:
65785.59
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Nem temetnek földbe, de ez nem sérti a kegyeleti jogot

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint nem sérti a kegyeleti és önrendelkezési jogot, ha - akár hosszabb időn keresztül is - a magas talajvízszintre hivatkozva nem végeznek koporsós temetéseket, mert az emberi egészséghez és egészséges környezethez való jog csak így érvényesülhet maradéktalanul.

Lenkovics Barnabás a temetőket veszélyeztető magas talajvízszínt ügyében azután folytatott vizsgálatot, hogy az Országgyűlés emberi jogi bizottságának elnöke egy állampolgári panaszt továbbított hozzá.

A panaszos sérelmezte, hogy a magas talajvízszint miatt az illetékes Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat megtiltotta a földbe temetéseket, így halottját nem tudja végső nyugalomra helyezni Szegeden a belvárosi temetőben, csupán kriptát bérelhet számára, vagy a város másik temetőjében újabb sírhelyet váltva temetheti el.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa megállapította, hogy ha egy temetőben a belvízelvezetés és a talajvízszint csökkenés nem oldható meg, akkor meg kell fontolni a koporsós temetések végleges megtiltását.

Lenkovics Barnabás hangsúlyozta: tekintettel arra, hogy a vizsgált jelenség nem csak Szegeden okoz problémát, felkérte a belügyminisztert, az egészségügyi, a környezetvédelmi és vízügyi, valamint a földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztert, hogy ismertessék, milyen intézkedésekkel lehet megoldani a problémát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Aszály ugyan még nincs, viszont az Alföldön március közepe óta kritikus a csapadékhiány – mondta az InfoRádióban Cseh Tibor András, a Magosz főtitkára.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×