eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Ügynökmúlttal vádolják Paskai Lászlót

Ungváry Krisztián történész szerint Paskai László bíboros, volt esztergom-budapesti érsek 1965 és 1974 között kapcsolatban állt az állambiztonsági szolgálattal. A katolikus egyház szerint politikai indíttatású a cikk időzítése.

A cikk szerint Paskai László csaknem tíz éven át jelentett egyházi személyekről az állambiztonsági szolgálatoknak.

Ungváry Krisztián szerint Paskai László jelentéseinek többsége semmitmondó volt, és nem tartalmazott konkrétumokat.

Ungváry Krisztián azt írja, hogy az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában végzett kutatása alapján azonosította az egyházi vezetőt, akinek beszervezési kartonja nem került elő. A Tanár fedőnevű ügynök életrajzi adatai teljesen megegyeznek Paskai Lászlóéval.

Két évig jelentett

A cikk szerint Paskai László 1972-ben írta első jelentését, ekkortól kapott ügynöki minősítést, majd 1973-ban "titkos megbízott" lett. Ezt az elnevezést azokra az emberekre használták, akik világnézeti meggyőződésből működtek együtt az állambiztonsági szervekkel.

Az írás szerzője ugyanakkor hozzáteszi: Paskai László jelentéseinek hangneme, személytelen és semmitmondó volta később sem változott.

Az ÉS-ben megjelenő írás kitér arra, hogy Paskai László 1974-ben, Mindszenty József bíboros felmentéséről írta utolsó jelentését.

A katolikus egyház politikát sejt

Egyértelműen politikai indíttatásúnak tartja a Paskai László bíboros ügynökmúltjáról csütörtökön nyilvánosságra került cikk időzítését a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK).

Veres András püspök, a konferencia titkára szerint nem érte őket váratlanul a cikk megjelenése, ugyanakkor annak időzítése „egyértelműen politikai indíttatású”. Veres András püspök szerint figyelemre méltó, hogy maga a cikk írója is megállapítja, a "Tanár megnevezésű személy" kifejezetten jóindulatú jelentéseket adott.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia már korábban úgy döntött, hogy nem személyek átvilágítására, hanem a kommunista egyházüldözés korának feltárására történelmi kutatócsoportot hoz létre – közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára.

Paskai László az origo hírportállal azt közölte, hogy a cikket nem ismeri, így nem akar semmit mondani az ügyről.

Az Élet és Irodalom egy héttel ezelőtt Gervai András filmkritikus cikkét közölte arról, hogy Szabó István Oscar-díjas filmrendező együttműködött az állambiztonsági szervekkel.

Még a püspöki kinevezés előtt szervezték be

Gergely Jenő egyháztörténész szerint figyelemreméltó tény, hogy Paskai Lászlót még püspöki kinevezése előtt szervezte be az állambiztonság. A Vatikán 1964-től csak olyan papot nevezett ki püspöknek, akinek személyével egyetértett az állam.

Az egyháztörténész szerint feltehető a kérdés: az ügynökmúlt mennyiben járult hozzá a korábban jelentéseket leadó papok előléptetéséhez.

Gergely Jenő az InfoRádióban azt mondta: az ügynök-papok többsége nem ártott senkinek.

Az egyháztörténész szerint nem véletlen, hogy ez az ügy a választások előtt került elő. Az egyház ugyanis ilyenkor erkölcsi útmutatást ad a híveknek a voksoláshoz, ennek hitelessége pedig megkérdőjelezhető egy ilyen eset napvilágra kerülésével.

Szerinte az is figyelemre méltó, hogy az eset egy héttel Szabó István ügye után került elő. Ugyanakkor hangsúlyozta: a beszervezett egyházfők nem ártó szándékkal jelentettek, hanem kényszerből.

Paskai ügyétől függetlenül azt mondta: az egyházi személyiségeket általában akkor tudták beszervezni, ha azok ittak, nőügyekbe, vagy esetleg még kínosabb szexuális ügyekbe keveredtek. Néhányuk esetében a karriervágy is szempont volt, hiszen 1964-től a Vatikán az állam véleményét is figyelembe vette a püspökök kinevezésekor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×