eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Nem volt ügynök Paskai László?

Tomka Ferenc teológus szerint Paskai László nem ügynök volt. A pap az InfoRádiónak elmondta: Halálra szántak, mégis élünk című kötetében már leírta, hogy Paskai Lászlót a rendőrség önkényesen helyezte ügynöki nyilvántartásba, a kihallgatási jegyzőkönyveit pedig jelentésnek tüntették fel.


- Mit olvasott ki a Paskai-dokumentumokból?


- Van egy dosszié, amin szerepeltetik Tanár névvel. Behívják a rendőrségre és kihallgatják. Felveszik magnóra a vele folytatott beszélgetéseket, amiben senkire ártalmasat nem mond, sőt védi a szemináriumot, amiről kérdezik. Éveken át folyik ez a „kihallgatósdi”. Később, amikor külföldre utazik, előfordul, hogy utazásáról írásos jelentést ad le. Ungváry Krisztián is megállapítja az Élet és Irodalomban közölt cikkében, hogy akkor ez sokakkal megtörtént.


- Mivel kényszeríthették a "beszélgetésekre"?


- Nem kellett nagyon rávenni. Paskai akkor szemináriumvezető volt. Egyszerűen behívták a rendőrségre azzal, hogy a szemináriumba járó kispapok tiltott tevékenységet folytatnak. Ha valakit behívtak a belügybe, annak be kellett mennie. A rendőrtisztnek pedig érdeke volt, hogy minél több embertől szerezzen adatokat, ettől kezdve pedig a behívott ügynökjelöltté vált.

- Milyen hatással lehet ez az ügy Paskai László személyes megítélésére, és a katolikus egyház megítélésére?

- Ez egy időzített propaganda-hadjárat. Be fog kerülni a köztudatba, hogy Paskai ügynök, holott ezt még Ungváry Krisztián sem írta le.

- Kutatásai alapján ebben az időszakban a papság mennyiben lehetett érintett?

- Az állambiztonság adatai alapján a papság 3-4 százalékát tartották így számon, nyilván ennek a fele semmit nem tett. Sokkal több azoknak a száma, akiket meglátogatott az állambiztonság, szeretett vonna adatot kiszedni belőlük, de nem sikerült.

- Hogyan határozná meg Paskai László szerepét?

- Két út volt: az egyik, hogy szóba sem állt a kiszemelt az állambiztonsággal, ez egy tisztességes út volt. A másik, hogy szóba állt vele, de semmiféle károsat nem közölt. Paskai egy olyan ember volt, aki az egyház javát próbálta keresni ilyen körülmények között.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×