INFORÁDIÓ 
2020. január 20. hétfő
Fábián, Sebestyén

Tavasszal három hétig ülésezik az Országgyűlés

InfoRádió / MTI

Az Országgyűlés fideszes alelnöke szerint a kormánypártok idén tavasszal egy operett ülésszak megrendezése mellett döntöttek. Szili Katalin szerint viszont most több ülést tartanak, mint 2002 tavaszán.

Deutsch Tamás a házbizottság ülése után az InfoRádióban kifogásolta, hogy az Országgyűlés a koalíció és a kormány javaslata szerint csak három hétig ülésezik tavasszal.

A kormány viszont 16 törvényjavaslatot terjesztett a ház elé. Ilyen rövid idő alatt ezekről csak akkor lehet dönteni, ha egyetlen módosító javaslatot sem fogadnak el.

Az Országgyűlés ellenzéki alelnöke ezt példa nélküli demokráciadeficitnek nevezte.

A Fidesz azt javasolta, hogy február 28-ig tartson az ülésszak. Pontosan addig a határnapig, mint a 2002-es választások előtt. Akkor április 7-én volt az első forduló, a parlament pedig február 26-áig ülésezett.

Szili Katalin házelnök azt mondta, ha szükséges, február 20-ra összehív még egy ülésnapot. Hozzátette: a 2002-es választásokat megelőzően összesen két ülést tartottak.

A módosító javaslatok kapcsán azt közölte: ha vannak ilyenek, elképzelhető, hogy 13-án nem lesz végszavazás.

Deutsch Tamás elmondta azt is: a legfőbb ügyészt már valószínűleg az új parlament választja meg. Közlése szerint Szili Katalin házelnök, miután tárgyalt a köztársasági elnökkel, azt mondta: Sólyom László még a választások előtt, március közepén megnevezi jelöltjét. Ekkor viszont már az Országgyűlés nem fog ülésezni.

Az Országgyűlés tavaszi ülésszaka január 30-ától február 13-áig tart. Tavasszal 25 törvényjavaslat elfogadását tervezik, ebből 8 vitáját már megkezdték ősszel.

Katona Béla, az MSZP parlamenti frakcióvezető-helyettese az InfoRádiónak azt mondta: elvileg még ez az összetételű törvényhozás megválaszthat egy új alkotmánybírót.

Kapcsolódó hang

Katona Béla a parlamenti ülésrõl
 


Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018