eur:
394.42
usd:
370.25
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Tavasszal három hétig ülésezik az Országgyűlés

Az Országgyűlés fideszes alelnöke szerint a kormánypártok idén tavasszal egy operett ülésszak megrendezése mellett döntöttek. Szili Katalin szerint viszont most több ülést tartanak, mint 2002 tavaszán.

Deutsch Tamás a házbizottság ülése után az InfoRádióban kifogásolta, hogy az Országgyűlés a koalíció és a kormány javaslata szerint csak három hétig ülésezik tavasszal.

A kormány viszont 16 törvényjavaslatot terjesztett a ház elé. Ilyen rövid idő alatt ezekről csak akkor lehet dönteni, ha egyetlen módosító javaslatot sem fogadnak el.

Az Országgyűlés ellenzéki alelnöke ezt példa nélküli demokráciadeficitnek nevezte.

A Fidesz azt javasolta, hogy február 28-ig tartson az ülésszak. Pontosan addig a határnapig, mint a 2002-es választások előtt. Akkor április 7-én volt az első forduló, a parlament pedig február 26-áig ülésezett.

Szili Katalin házelnök azt mondta, ha szükséges, február 20-ra összehív még egy ülésnapot. Hozzátette: a 2002-es választásokat megelőzően összesen két ülést tartottak.

A módosító javaslatok kapcsán azt közölte: ha vannak ilyenek, elképzelhető, hogy 13-án nem lesz végszavazás.

Deutsch Tamás elmondta azt is: a legfőbb ügyészt már valószínűleg az új parlament választja meg. Közlése szerint Szili Katalin házelnök, miután tárgyalt a köztársasági elnökkel, azt mondta: Sólyom László még a választások előtt, március közepén megnevezi jelöltjét. Ekkor viszont már az Országgyűlés nem fog ülésezni.

Az Országgyűlés tavaszi ülésszaka január 30-ától február 13-áig tart. Tavasszal 25 törvényjavaslat elfogadását tervezik, ebből 8 vitáját már megkezdték ősszel.

Katona Béla, az MSZP parlamenti frakcióvezető-helyettese az InfoRádiónak azt mondta: elvileg még ez az összetételű törvényhozás megválaszthat egy új alkotmánybírót.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×