eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Gáz helyett a mínuszok jönnek

A hétvégére Magyarországot is eléri az a hideg szibériai levegő, amelynek hatására Moszkvában jelenleg mínusz 30 fok körüli a hőmérséklet. A hideg miatt csökkent az orosz gázkitermelés, ezért Magyarország 20-25 százalékkal kevesebb gázt kap.

Negyedével kevesebb gáz érkezik

A MOL Rt. több mint 30 nagyfogyasztót kért fel arra, hogy az Oroszországból érkező gázmennyiség csökkenése miatt olajtüzelésre álljon át. A lakossági ellátást egyelőre nem kell korlátozni.

A gázfelhasználást azért korlátozták, mert a Gazprom – az oroszországi nagy hidegre való tekintettel – 20-25 százalékkal csökkentette a Magyarországra érkező gáz mennyiségét.

Kántor Sándor, az olajtársaság kommunikációs vezetője az InfoRádióban közölte: Magyarország napi gázfogyasztása 70 millió köbméter, ennek felét külföldről szerzi be.

Kóka János gazdasági miniszter szerdán azt mondta: Magyarország energiabiztonsága érdekében találkozót kezdeményezett a Gazprom vezetőjével és az orosz energiaügyi miniszterrel; január 27-ére pedig összehívta a Horvátországgal és Szlovéniával kibővített V4 országok energiaügyi minisztereit egy közös álláspont kialakítására.

Mínusz 20 fok a hétvégén

A Kárpátoknak köszönhetően valamennyire enyhül az ideérkező sarkvidéki levegő, de az ország északkeleti területein mínusz 20 fokos hideg is előfordulhat - mondta el Nadrai Attila, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa az InfoRádióban.

Oroszország európai részén több mint húszan haltak meg egy nap alatt a nagy hidegben. Több nagyvárosban mínusz 30 Celsius fokot mértek. A meteorológiai előrejelzések szerint a jövő hét végéig tart a térségben a rendkívüli hideg.

Moszkvában korlátozták az áram felhasználást a hatóságok. Több helyen lekapcsolták a díszkivilágítást és a reklámfényeket, Jurij Luzskov polgármester pedig elrendelte a nem élelmiszert árusító üzletek bezárását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hajdu János: a TEK megpróbál lépést tartani az informatikai robbanással

Hajdu János: a TEK megpróbál lépést tartani az informatikai robbanással

A terrorelhárítás fejlődését bemutató kiállítás nyílt a Rendőrmúzeumban, az áprilisig megtekinthető tárlat a XX. század elejétől kezdődően bemutatja az összes fontos, Magyarországon történt merényletet, terrorcselekményt – mondta az InfoRádióban a Terrorelhárítási Központ főigazgatója. Hajdu János rendőr altábornagy szerint Európában és a világban is számos helyen nagyra becsülik a TEK tevékenységét, és arról is beszélt, milyen új kihívásokkal kell szembenéznie a jövőben a központnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×