eur:
394.09
usd:
365.73
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Már a kórházban van a négyéves kislány új mája

Megérkezett a Semmelweis Egyetem transzplantációs klinikájára az a máj, melyet a négyéves kislány kapott egy európai donortól. A szervet a Hungarotransplant Kht. speciális mentőautójával szállították a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikájára - mondta a cég ügyvezető igazgatója. A kórház igazgatója közben közölte: a kislány a műtőben van, de egy ödéma miatt károsodott az agya.

Vasárnap délben leszállt a Ferihegyi repülőtéren az a gép, amelyik az új májat hozta a négyéves kislánynak. A Hungarotransplant Kht. igazgatója, Borsi József közölte: nem adhat információt arról, hogy melyik országból érkezik a szerv, miként a donorról sem szolgálhat felvilágosítással.

A Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikájának igazgatója, Járay Jenő professzor közben elmondta: a kislány a műtőben van, de a kialakult agyödéma miatt agykárosodást szenvedett, amelynek súlyosságát még nem tudják megmondani.

Korábban Borsi Jenő elmondta, hogy éjfélkor értesítette az Eurotransplant európai szervezet a Hungarotransplant Kht.-t arról, hogy sikerült donort találni annak a négyéves kislánynak, aki édesapjától kapott májat tíz nappal ezelőtt, de a szervet nem fogadta ne a szervezete.

Az Eurotransplant által talált vércsoportazonos agyhalott donorból reggel 6 órakor kezdték eltávolítani a szervet, majd felmérték, hogy a szerv alkalmas-e a sebészi kettéválasztásra (szakszóval splittelésre). Erre azért is szükség volt, hiszen a donor felnőtt ember, a négyéves kislány viszont 16 kiló – fogalmazott az InfoRádiónak a Hungarotransplant Kht. ügyvezető igazgatója.

A négy éves kislány múlt szerdán édesapja májának egy részét kapta meg, de a beültetett szervet öt nap múlva fertőzés érte.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×