eur:
394.5
usd:
370.35
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

"A koalíciós kormányzás csökkenti a hatékonyságot"

A Századvég Alapítvány igazgatója szerint a következő négy évben hasznosabb lenne, ha kétpárti parlament és egypárti kormányzás lenne Magyarországon. Giró-Szász András politológus az InfoRádió Aréna című műsorában úgy vélte: az összes eddigi kormányzat azt bizonyította, hogy a koalíciós alkuk nehezebben működnek.

A Századvég Alapítvány igazgatója nem érzi problémának, hogy bizonyos fokig kristályosodott a magyar politika szerkezete, mert Magyarország olyan feladatok előtt áll, melyeket csak egy nagyon határozott politikai erő tud jól végrehajtani. Márpedig a koalíciós kormányzás csökkenti a hatékonyságot - fejtette ki Giró-Szász András az InfoRádió Aréna című műsorában.

A politológus szerint a rendszerváltás óta működő összes kormányzat azt bizonyította, hogy a koalíciós alkuk nehezebben működnek, éppen ezért a következő négy évben hasznosabb lenne egy kétpárti parlament és egypárti kormányzás Magyarországon.

"Soha nem fordult még elő, hogy a kisebbik koalíciós fél nem arra használta volna ki zsarolási potenciálját, hogy növelje saját szavazóbázisát, erősítse saját arculatát" - fogalmazott Giró-Szász András.

A Századvég Alapítvány igazgatója szerint éppen ezért amennyiben kétpárti a parlament, sokkal nagyobb az esély akár arra, hogy valamelyik politikai erő kétharmados többséget szerezzen, akár arra, hogy bizonyos kérdésekben létrejöjjön a konszenzus.

Ami a két nagy párt közti erőviszonyokat illeti, Giró-Szász András szerint az MSZP tavalyi felzárkózása elsősorban a fővárosnak és egy-két megyeszékhelynek köszönhető. A politológus szerint bár a fővárosnak mindig nagy a szerepe abban, hogy ki nyeri a választásokat, de ehhez képest arányaiban kevesebbet képviselőt juttat a parlamentbe, mint ugyanekkora választói tömeg vidéken. Éppen ezért a Századvég Alapítvány igazgatója szerint könnyen elképzelhető, hogy a fővárosban szerezhető kevesebb mandátum miatt a versengés korántsem teljesen kiegyenlített.

A választási kampányról szólva Giró-Szász András úgy vélekedett, hogy egyfelől a választópolgároknak elegük van a jelenlegi politikai stílusból, másfelől a politikai pártok egyre ügyesebben mozgósítanak és ezzel újabb és újabb választókat tudnak megszólítani és szavazásra késztetni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×