INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

A Magosz veszélyben látja a génbankokat

Infostart / InfoRádió
A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) szerint veszélybe kerültek a génbankok és az élvonalbeli agrárkutatások, mivel a kormány megszünteti a kutatóintézetek önállóságát. Az agrártárca az összevonásokkal a kutatóintézetek takarékosabb és hatékonyabb működését szeretné elérni.

A szervezet szakértője az InfoRádióban elmondta: a gödöllői Kisállattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézetet beolvasztja a herceghalmi, hasonló profilú létesítménybe.

A Magosz információi szerint a 45 egységből álló génbanki hálózat valamennyi tagjára ez a sors vár a tavasz folyamán – közölte Ángyán József egyetemi tanár.

Hozzátette: ezt a folyamatot meg kell állítani, mert ezek az intézmények jelentik az agrárium minőségi szerkezetváltásának alapját.

Az agrárkormányzatnak az összevonásokkal a kutatóintézetek takarékosabb és hatékonyabb működése a célja. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium azt is szeretné elérni, hogy az intézeteke aktívabban vegyenek részt a szakoktatásban - mondta el az InfoRádiónak a tárca politikai államtitkára, Pásztohy András.A címlapról ajánljuk