eur:
394.36
usd:
370.47
bux:
0
2024. április 23. kedd Béla

Kun Miklós szerint lesz megállapodás a gázvitában

Kun Miklós történész szerint Ukrajna és Oroszország meg fog egyezni a gázár ügyében. Az egyetemi tanár az InfoRádió Aréna című műsorában úgy vélekedett, hogy a mostani vita hátterében elsősorban a két ország régi ellentéte áll.

A birodalom visszavág – értékelte Kun Miklós azt az orosz fenyegetést, hogy január 1-jétől nem szállít gázt Ukrajnának, ha Kijev nem fizet több pénzt a nyersanyagért.

Az egyetemi tanár azt mondta, hogy a gazdasági ellentéteket az okozza, hogy Ukrajna olcsón kapja a gázt Oroszországtól, ennek fejében azonban szintén olcsón engedi át területén a Nyugat-Európába irányuló nyersanyagot.

Ukrajna, amikor a gazdaság rossz állapotban volt, megcsapolta a gázvezetéket – emlékeztetett a történész.

Kun Miklós szerint a mostani vita hátterében nemcsak az alacsony gázár áll, hanem az is, hogy Oroszország az utóbbi időben sorra veszítette el korábbi „állásait”.

Ukrajnában volt egy „oroszul beszélő, szovjetül gondolkodó elnökjelölt, Viktor Janukovics”, végül a nemzeti érzést „felturbózó”, Nyugat- és NATO-barát Viktor Juscsenkó jutott hatalomra – tette hozzá.

Kun Miklós úgy vélekedett, hogy a vita hátterében áll Szevasztopol ügye is, ahol a fekete-tengeri orosz flotta jelentős része állomásozik. A kikötő használatáért Oroszország bérleti díjat fizet Ukrajnának.

Egyes ukrán politikusok már felvetették, hogy Kijev mondja fel az erről szóló szerződést – tette hozzá.

Az egyetemi tanár szerint a két ország kénytelen lesz megegyezni a gázár ügyében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×