INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Egy MiG helyett kettő

Infostart / InfoRádió
Egy együléses és egy kétüléses MiG-29-es repülőgépet újít fel az orosz gyártó a májusban lezuhant magyar vadászgépért cserébe - közölte a Honvédelmi Minisztérium szóvivője. Bocskai István tájékoztatása szerint így két géppel bővül a jelenleg 13 darabból álló flotta.

A Honvédelmi Minisztérium szóvivője emlékeztetett: májusban a hajtómű hibája miatt zuhant le a magyar gép. Az orosz gyártó ezért saját költségén felújít és rendszerbe állít egy, a Magyar Honvédség által már kivont, együléses MiG-29-es vadászrepülőgépet.

A kétüléses gép helyreállításával kapcsolatos költségeket megosztva vállalja Magyarország és a cég, amely mindkét eszközre egy év garanciát vállal - mondta az InfoRádiónak Bocskai István szóvivő. A felújított MIG-ek még a jövő évben ismét rendszerbe állhatnak, de márciusban megérkezik az első öt Gripen vadászgép is Svédországból.

A kecskeméti bázisra 12 évvel ezelőtt érkezett 28 darab MiG-29-es a korábbi orosz államadósság fejében. A tavaly befejeződött hajtómű-felújítás és üzemidő-hosszabbítás után a légierő 14 gépet tartott hadrendben, ezek közül zuhant le egy májusban.


A címlapról ajánljuk