eur:
395.07
usd:
365.68
bux:
65441.16
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

78 ezer forintra büntették a fertőzött szaloncukor gyártóját

Baranya megyében 78 ezer forint minőségvédelmi bírságot szabtak ki arra a budapesti édesipari nagyvállalatra, amely fertőzött szaloncukrot hozott forgalomba karácsony előtt. A főállatorvos országos vizsgálatot rendelt el a kólibaktériummal fertőzött, kimondottan gyerekeknek szánt szaloncukrok miatt.

A Baranya megyei Állategészségügyi és Élelmiszerellenőrző Állomás osztályvezetője az InfoRádióban azzal magyarázta a 78 ezer forintos bírságot, hogy Baranyában csak mintegy 40 kilogrammot találtak a kólibaktériummal fertőzött termékből, a bírságot pedig a lefoglalt mennyiséggel arányosan lehet kiszabni.

Az Állategészségügyi és Élelmiszerellenőrző Szolgálat főállatorvosa közölte: az úgynevezett "E. coli" baktérium hányást és hasmenést okozhat annál, aki sokat fogyaszt a fertőzött szaloncukorból. A betegség általában gyors lefolyású.

Süth Miklós hangsúlyozta: nincs tudomása arról, hogy eddig bárki is megbetegedett volna a szaloncukortól. Elmondta: az eddigi vizsgálatok alapján a gyártó egy budapesti nagyvállalat, amely "kálciummal dúsított" termékét kifejezetten gyermekeknek ajánlotta.

Süth Miklós elmondta: a Baranya megyében talált 41 kilogramm, kifejezetten gyermekeknek szánt szaloncukor valószínűleg az ország több pontjára is eljutott, és nagy része feltehetően a karácsonyfákra került.

Süth Miklós közölte: intézkedtek a szaloncukor-készletek lefoglalásáról és megsemmisítéséről, így több fertőzött édesség nem juthat el a fogyasztókhoz.

Az élelmiszerellenőrző szolgálat munkatársai szerdán helyszíni ellenőrzést tartanak a cég üzemében, az ország összes megyei szolgálata pedig felderíti és bevizsgálja az illetékességi területükre került és a vállalat által gyártott szaloncukrot.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×