INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Erdő Péter szerint karácsonykor gondolni kell a rászorultakra

Infostart / InfoRádió
A szegényekkel, a gyengékkel és a gyerekekkel való törődést nevezte az idei karácsony egyik fő üzenetének Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek.

A bíboros a karácsony alkalmából az MTI-nek adott interjúban úgy fogalmazott: az ünnep arra figyelmeztet, hogy a pénzért megvehető javakban nincs teljes öröme az embernek.

A szeretet és a meghittség az ajándékok forintban kifejezhető értékénél sokkal többet ér - mondta.

A bíboros úgy vélekedett, hogy az emberek „szíve nyitott” a rászorulók iránt, és ezt egy „erőteljes esemény” hatására ki is mutatják.

Erdő Péter ugyanakkor fontosnak nevezte, hogy a tehetősebbekben kialakuljon az a szemlélet, amely szerint a nagyobb anyagi lehetőségek nagyobb felelősséget is jelentenek.

A bíboros az 1956-os forradalom közelgő ötvenedik évfordulójára utalva azt mondta, hogy a magyar társadalmat árkok „szabdalják”; a magyarokban kevés az összetartás.

Az árkokat Mohács óta nem temették be, a hajdani ellentéteket nem békítették ki. Ezért újra és újra feltörnek – mondta.

"Szörnyű események történtek a 20. században is a magyarsággal. Szörnyű dolgokat éltünk át, tettünk meg adott esetben. Mindenesetre a megbékélés és az összetartás nem lett nagyobb” – tette hozzá Erdő Péter.

A magyar katolikus egyház vezetője úgy vélekedett, hogy hit és remény nélkül a közösség élete lesz szegényebb.

Lelki megújulásra van szükség, ami azt jelenti, hogy jobban kell szeretnünk és becsülnünk egymást – mondta a bíboros, hozzátéve: „így tud igazán megnyílni a szívünk a többi nép felé is”.

A címlapról ajánljuk