INFORÁDIÓ 
2020. július 6. hétfő
Csaba

Nincs egyetértés az oktatási normatívákról, az egyházak tiltakoznak

Infostart / InfoRádió

Várhatóan az Alkotmánybírósághoz fordulnak az egyházak a jövő évi költségvetés miatt. Az Oktatási Minisztérium szerint az egyházi oktatási intézmények ugyanannyi támogatást kapnak, mint az állami és önkormányzati fenntartásúak.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára az InfoRádióban azt mondta: legalább négy milliárd forint hiányzik az egyházi iskolák jövő évi működéséhez.

Veres András püspök kifogásolta, hogy a több célú kistérségi társulásoknak adott ellátás az egyházi intézményeknek nem jár. Szerinte ez bejáró gyermek esetében 65 ezer forintot, iskolabusz igénybevételével további 65 ezer forintot jelent, vagyis összességében 130 ezer forintot tesz ki.

Veres András hozzátette: az elvonás mintegy 319 katolikus intézményt érint. A püspök szerint további problémát jelent az is, hogy az egyházi kiegészítő támogatást rendkívül alacsony összegben állapították meg a költségvetésben.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára az InfoRádióban felhívta a figyelmet arra is, hogy kivették a törvényből azt a passzust, amely szerint az egyházi intézményekben dolgozók is megkapták volna a közalkalmazotti bérezést.

A Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke az InfoRádiónak azt mondta, hogy a egyházi fenntartású szociális intézmények 20 százalékkal kevesebb forrásból gazdálkodhatnak.

Bölcskei Gusztáv hozzátette: az oktatási intézményeknél a "legkiáltóbb" elmaradás a kiegészítő normatívák területén van.

A jövő évi költségvetés az egyházi kiegészítő támogatással biztosítja, hogy a felekezeti iskolákba járó gyerekek után ugyanannyi pénzt kapjanak az egyházak, mint az önkormányzati és állami létesítmények fenntartói - mondta az oktatási tárca politikai államtitkára.

Arató Gergely az InfoRádióban közölte, hogy az oktatást illető normatívák nem csökkennek jövőre, de a kistérségi támogatás továbbra sem illeti meg az egyházakat.

Kapcsolódó hang

Bölcskei Gusztáv az iskolák támogatásáról
 
Arató Gergely államtitkár a normatívákról
 
Interjú Veres Andrással
 
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018