INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Késhet a januári tanévkezdés?

Infostart / InfoRádió
Petícióban kéri az Országgyűlést a költségvetés elutasítására az Oktatási Intézeteket Fenntartók Országos Szövetsége. Kaszás Mátyás elnök az InfoRádióban elképzelhetőnek tartotta, hogy egyes iskolákban csúszhat a januári tanévkezdés, mert így spórolnának a fűtésen.

Az Oktatási Intézeteket Fenntartók Országos Szövetsége (OIFOSZ) azért fordul petícióval a parlamenti képviselőkhöz, mert ha a jelenlegi költségvetést elfogadják, az iskolák a tönkremenetel szélére kerülhetnek.

A mintegy harminc egyházi, önkormányzati és alapítványi iskolafenntartót képviselő szervezet elnöke, Kaszás Mátyás az InfoRádiónak azt mondta: az oktatás normatív támogatása évről évre csökken, ami tönkreteszi az iskolákat.

Az OIFOSZ elnöke szerint jelenleg az iskolák egyetlen takarékossági lehetősége a fűtés elzárása. Így előfordulhat, hogy egyes tanintézmények nem nyitnak ki január másodikán, hanem csak egy vagy két héttel később, mivel így jelentős összeget takaríthatnak meg.

Kaszás Mátyás szerint olyan költségvetésre lenne szükség, amely foglakozik az iskolák jövőjével. A normatív támogatás nem emelkedik – fogalmazott az elnök, aki szerint lehet hivatkozni az áfacsökkentésre és egyéb tényezőkre, ugyanakkor az állami támogatás mértéke még ott sem éri el a 2004-es szintet, ahol (például a kollégiumok esetében) emelik a normatívát, ugyanis idén olyan mértékű volt a csökkentés, hogy a jövő évre tervezett emelés nem oldja meg a helyzetet.

„A normatívát minden évben legalább az infláció mértékében emelni kellene” fogalmazott Kaszás Mátyás, aki szerint „a parlamenti képviselők megszavazták saját fizetésük 5%-os emelését, az iskolákra viszont nem gondolnak”.

Az Oktatási Intézeteket Fenntartók Országos Szövetsége elnöke nem lát sok esélyt arra, hogy a parlamenti képviselők elutasítják a költségvetési tervezetet, ugyanakkor abban reménykedik, hogy sikerül felhívni a képviselők figyelmét a kialakult helyzetre és talán sikerül valamilyen megoldást találni.

Az oktatási normatívák többsége nem változik, ráadásul az ÁFA-kulcs is csökken jövőre - reagált az oktatási miniszter az Oktatási Intézeteket Fenntartók Országos Szövetségének petíciójára. Magyar Bálint az InfoRádiónak azt mondta, hogy "csak úgy látszik", hogy kevesebb pénz jut az oktatásra.

Kapcsolódó hang

Interjú Kaszás Mátyás elnökkel
 


Interjú Magyar Bálint miniszterrel
 


A címlapról ajánljuk