eur:
394.9
usd:
371.61
bux:
66337.46
2024. április 16. kedd Csongor

Bokros: a politikai elit csak választásokban gondolkozik

Még megvan a lehetősége az euró 2010-es magyarországi bevezetésének, ha a választások után hivatalba lépő kormány megkezdi a szerkezeti reformokat - mondta Bokros Lajos egyetemi tanár az InfoRádió Aréna című műsorában.

A volt pénzügyminiszter szerint a magyar politika ezzel ismét hitelessé tenné a gazdaságpolitikát. Ez azt jelentené, hogy újra nagy mennyiségű tőke áramlana Magyarországra, és a pénzt az államháztartás „nem zabálná fel”, hanem a gazdaság növekedésére lehetne fordítani.

Az egyetemi tanár kifogásolta a magyar politikai elitet, amelyet szerinte kizárólag a választási eredmény érdekel.

Emiatt nem indulnak hosszú távú reformok. A politikusok legfeljebb a négyéves választási ciklusokban gondolkoznak – mondta Bokros Lajos. Hozzátette: ezért hoznak olyan intézkedéseket, amelyek látszólag egy-két évre javítják a gazdaság teljesítményét, valójában azonban hosszú távon rombolják azt.

Bokros Lajos hangsúlyozta, hogy szükség van a költségvetés mielőbbi kiigazítására.

Meg kell szüntetni az ikerdeficitet, hogy a túlköltekezés ne szívja el a pénzt a vállalkozások elől – mondta.

Az egyetemi tanár szerint valójában az állampolgárok érdekeit sérti, ha a politika egyre több szolgáltatást tesz ingyenessé.

A nyugdíjreform a példája annak, hogy a közjavakat és a közszolgáltatásokat nem csak költségvetési forrásokból lehet finanszírozni – tette hozzá Bokros Lajos.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Pusztító háborúval fenyeget Kína, de van egy dolog, ami mindent megváltoztathat

Pusztító háborúval fenyeget Kína, de van egy dolog, ami mindent megváltoztathat

Az elmúlt években többször is felmerült már, hogy Tajvant egy elsöprő kínai invázió fenyegeti, ennek pedig már a lehetséges időpontjai is felmerültek. Számos írás foglalkozott azzal, hogy katonai szempontból milyen lehetőségek vannak, azonban sokkal kevesebb vette górcső alá, hogy a társadalomra milyen hatást gyakorolna egy esetleges háború. A The Diplomat elemzése most az ukrajnai háborút példának véve elemezte a lehetséges forgatókönyveket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×