eur:
392.27
usd:
366.69
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

A Fidesz kudarcnak, a másik három párt sikernek tekinti az EU-büdzsét

A Fidesz gazdasági kudarcként, a másik három parlamenti párt sikerként értékelte Magyarország szempontjából az európai uniós keretköltségvetés elfogadását. A kormányfő azt hangsúlyozta, hogy Magyarország a mostani uniós támogatások három és félszeresét kapja 2007 után.

Gyurcsány Ferenc azt mondta: a kemény viták eredményeként az ország a második helyre került a 25 uniós tagállam között a 2007 és 2013 közötti költségvetési ciklusban egy főre jutó támogatást figyelembe véve.

Ez az összeg kétmillió forintot jelent családonként - tette hozzá.

Fontos eredménynek nevezte, hogy alacsonyabb rendű utak építésére, valamint lakótelepek és bérlakások felújítására is fel lehet használni a brüsszeli forrásokat.

Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: elérték, hogy a támogatásokhoz a korábbinál kevesebb önrész biztosításával is hozzájuthat Magyarország.

Az uniós ügyekért felelős tárca nélküli miniszter az Inforádiónak arról beszélt, hogy az elfogadott keretköltségvetés hozzájárul a magyar büdzsé stabilitásához is.

Baráth Etele az agrártámogatásokról azt mondta: a mostani megállapodás szerint Brüsszel elkezdi a refom kidolgozását, de a miniszter szerint leghamarabb 2013 után vezethetnek be változásokat ezen a területen.

A nagyobbik ellenzéki frakció gazdasági kabinetjének vezetője az InfoRádióban azt mondta: Magyarország 200 milliárd forinttal kevesebb pénzt kap 2007 és 2013 között, mint amennyi az eredeti, luxemburgi javaslatban szerepelt.

Varga Mihály úgy vélte: elérhető lett volna jobb megállapodás is.

Nagy eredménynek nevezte viszont a közösségi büdzsé elfogadását a másik ellenzéki párt, a Magyar Demokrata Fórum elnöke.

Dávid Ibolya az InfoRádióban azt mondta: sikeres volt a magyar tárgyalási taktika, hiszen Magyarországnak a korábbi brit javaslathoz viszonyítva egymilliárd euróval több jut 2007 és 2013 között.

Az MDF elnöke a nemzeti hozzájárulás mértékének csökkentését nevezte az egyik legnagyobb eredménynek, mert így a támogatások lehívása nem terheli meg jelentősen a magyar költségvetést.

Az MSZP és az SZDSZ is azt hangsúlyozta, hogy a magyar delegáció a végsőkig védte a nemzeti érdekeket, de figyelembe vette a közösség szempontjait is.

Az MSZP elnöke úgy vélekedett, hogy a várakozásokat meghaladó eredményt ért el Magyarország.

Hiller István kiemelte, hogy a közösség a fejlesztések 85 százalékát fedezi, és ennek eredményeként csökken a a nemzeti büdzsére nehezedő nyomás is.

Eörsi Mátyás szabad demokrata képviselő közölte: Magyarország diplomáciai mintát mutatott Európának, mivel miközben keményen védte a nemzeti érdekeket, tekintettel volt az európai érdekekre is.

Magyarország tekintélye ezzel jelentősen nőtt az unióban - tette hozzá.

Eörsi Mátyás az InfoRádióban közölte: szükség van a közösség költségvetési reformjára, mert az nem helyes, hogy az unió büdzséjének majdnem a felét a lakosok 4 százalékára költi el.

Az agrártámogatások rendszerét meg kell változtatni, ez magyar érdek is - tette hozzá.

Csaba László közgazdász szerint óriási siker az uniós büdzsé elfogadása Magyarország számára.

Nem érdemes az eredeti, luxemburgi javaslathoz hasonlítani a mostani büdzsét, mert azt a nettó befizető országok még tárgyalási alapnak sem fogadták el - utalt az egyetemi tanár Varga Mihály fideszes alelnök véleményére.

Csaba László az InfoRádióban kijelentette: Magyarország számára csak az áfa-ügyben született megállapodás 900 milliárd forint költségvetési megtakarítást jelent.





KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×