eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

A Védegylet zöldbiztost szeretne

Parlamenti bizottság előtt van a Védegylet javaslata a jövő nemzedékek biztosi posztjának létrehozásáról, így van rá esély, hogy jövőre tárgyal róla az Országgyűlés. Ezt a szervezet szóvivője mondta az InfoRádióban.

Jávor Benedek hozzátette: a jövő nemzedékek ombudsmanja képviselné a fenntarthatóság szempontját, mert a mai döntések generációk egész sorsát határozzák meg.

A szóvivő szerint ilyen döntés az energiaforrások használata, vagy a nukleáris hulladékok létrehozása.

Jávor Benedek szerint vannak nemzetközi példák, Izraelben parlamenti biztos, Finnországban pedig parlamenti bizottság képviseli a jövő nemzedékek érdekeit.

A szóvivő megjegyezte: Magyarországon ambivalens a javaslat fogadtatása, szakmai körök üdvözölték, a politika azonban "lanyha" érdeklődést mutat iránta. Már 2002-ben benyújtották a javaslatot az Országgyűlésnek, de több bizottság a mai napig sem tárgyalta azt.

A Védegylet először 2000-ben vetette fel a biztosi poszt szükségességét, a javaslatot az idén köztársasági elnökké választott Sólyom László dolgozta ki.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×