eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Külföldi lapok a választásról

Több jelentős külföldi lap is beszámolt a Fidesz nagyarányú választási győzelméről.

A Neue Zürcher Zeitung című svájci napilap a többi között rámutatott arra, hogy bár minden ellenzéki erő Orbán Viktor megdöntését tűzte ki célul, a baloldal és a jobboldali szélsőséges Jobbik párt közötti együttműködés csődöt mondott. A konzervatív lap kitért arra is, hogy a választás olyan kampányt zárt le, amely a politikai kultúra mélypontjának tekinthető Magyarországon a rendszerváltás óta.

A Politico brüsszeli hírportál megállapította, hogy Orbán Viktor eleve erős helyzetből indult, a mostani diadal mégis meglepetésként érte az ellenzéket. A lapban korrupciós botrányok sorozatáról és magas rangú kormányzati tisztségviselők állítólagos bűneiről írnak, amelyek felvetették a kérdést, hogy a konzervatív szavazók és a bizonytalan magyarok az ellenzék felé fordulnak-e.

A Corriere della Sera olasz napilap internetes oldalán emlékeztet arra, hogy a rendkívül nagyarányú részvétel bizonytalanná tette a szavazás kimenetelét. Az újság szerint a kampányban elkeseredett küzdelem folyt, amelyben Orbán Viktor a nemzet védelmezőjeként, illetve a keresztény és nyugati kultúra bajnokaként lépett fel.

A szintén olasz La Repubblica úgy fogalmaz: "Orbánnak tehát még egyszer sikerült", így folytathatja kemény politikáját, amely elutasítja a bevándorlást, akárcsak az Európai Unió "állítólagos diktátumait", noha Budapest is jelentős segítséget kap az EU-tól a kohéziós alapokon keresztül.

Az El País című spanyol napilap arról ír, hogy Orbán Viktor, az egykori diákvezér, aki a magyar kommunista diktatúra ellen harcolt, és aki egy időben a kelet-európai újdonsült demokráciák nagy reménysége volt, mostanra az unió egyik legkonzervatívabb személyévé alakult át, és elsöprő győzelmet aratott.

A Lidové Noviny című cseh konzervatív napilap a Fidesz győzelméről beszámoló jelentésében meglepőnek nevezte a szavazás iránti hatalmas érdeklődést. A szavazókörök előtt, különösen a nagyobb városokban hosszú sorok álltak – számolt be az újság.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×