eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Hogyan tovább a voksolásra várók kígyózó sorai után?

A Nemzeti Választási iroda elnöke nem tartja felelősnek magát azért, hogy az átjelentkezők magas száma miatt éjszakába nyúlt a szavazás két fővárosi szavazókörben.

A valasztas.hu napközben többször összeomlott, Londonban, valamint Budapesten, a VI. kerületi Eötvös utcában és a XI. kerületi Bocskai úton pedig óriási sorok alakultak ki a külföldön szavazók, illetve az átjelentkezők magas száma miatt. Ezt több ellenzéki politikus szóvá tette a nap folyamán. A legélesebben az MSZP elnök-helyettese, Gőgös Zoltán fogalmazott.

"A választási szervek és a Belügyminisztérium ebbe belebukott. Ez nem mehet így tovább, hogy az embereknek órákig kelljen sorban állni, hogy a demokratikus jogaikkal élhessenek". Hozzátette: 3-4 helyszínre terheltek tízezrével szavazókat, amikor egy szavazókör feldolgozási képessége alaphelyzetben ezer ember.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke inkább a kormányt tartja felelősnek az éjszakába nyúló szavazásért, mintsem a Nemzeti Választási Irodát. "Elfogadhatatlan, hogy az egyébként a kihívásoktól állítólag nem félő miniszterelnök kormánya képtelen megoldani, hogy emberséges körülmények között szavazzanak emberek. Nehéz elképzelni, hogy hogyan tud valaki egy országot vezetni, ha képtelen megítélni, hogy pár ezer ember hogyan tud tisztességgel, normálisan, nyugodtan szavazni és képtelen megteremteni ennek feltételeit."

Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke szerint nem ők, a jogalkalmazók a hibásak, hanem a jogalkotó, vagyis az országgyűlés.

"A tornatermeket 5-6 ezernyi szavazóra számítva bérelték ki, 4-600 négyzetméteres tornatermeket választottak, szavazatszámláló bizottsági tagokat. Ezek a tagok mindent megtettek, többet nem lehetett abban a hatáskörben, ami nekik és ami nekünk van" - jelentette ki.

A Nemzeti Választási iroda elnöke hansgúlyozta, hogy ők nem egy egyszer figyelmeztették az Országgyűlést, hogy baj lehet az átjelentkezők miatt.

"Legalább 100 javaslatunk volt a választási eljárással kapcsolatban. Egyetlen egy javaslat sem ment át, nem módosították a törvényt, ami kétharmados, és lényegében egyetlen párt nem szavazta meg."

A hvg.hu azt írta, hgy Pállfy Ilona egymillió forint jutalmat kap a munkájáért. A nemzeti Választási Iroda elnöke azt mondta a portálnak: lehet, hogy felajnálja egy alapítványnak ezt a pénzt, de semmiképpen nem miatt, mert önmagát vagy a munkatársait felelősnek tartja a szavazók éjszakába nyúló sorban állása miatt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×