eur:
392.8
usd:
366.09
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke beszél az április 8-ai országgyűlési választás szavazólapjainak nyomtatásáról tartott sajtótájékoztatón az ÁNY Biztonsági Nyomda kőbányai telephelyén 2018. március 22-én. A nyomdában kétféle (a magyarországi és levélben szavazáshoz szükséges) országos pártlistás szavazólapot, a 106 egyéni választókerület és a 13 nemzetiség országos listás szavazólapját, vagyis összesen 121 félét készítenek. Körülbelül 18 millió szavazólap készül a nyomdában.
Nyitókép: Szigetváry Zsolt

Fontos kéréssel fordult az NVI elnöke a levélben szavazókhoz

Megkezdte a beérkezett levélszavazatok azonosító nyilatkozatainak ellenőrzését a Nemzeti Választási Iroda.

Attól a több mint 378 ezer magyarországi lakóhellyel nem rendelkező – tehát akár levélben voksoló – állampolgártól, aki március 24-ig felvetette magát az országgyűlési választás névjegyzékébe, már több ezer azonosító nyilatkozattal ellátott szavazat érkezett a Nemzeti Választási Irodához, e nyilatkozatok ellenőrzését kezdte meg a szervezet tegnap. Pálffy Ilona, az iroda elnöke sajtótájékoztatóján arra hívta fel a figyelmet, hogy a levélben leadott szavazatoknak április 7-én éjfélig kell megérkezniük. Az elnök hangsúlyozta, hogy a választópolgárok

a levélcsomagokat ne Magyarországra küldjék, hanem a külképviseletekre juttassák el,

onnan szállítják majd haza őket az ott leadott szavazatokkal együtt.

Ha az azonosító nyilatkozaton feltüntetett adatok megegyeznek az NVI nyilvántartásával, a szavazatot tartalmazó borítékot – felbontás nélkül – félreteszik. Ezt ugyanis csak a szavazás lezárulta után lehet felnyitni. A szavazás titkosságát az biztosítja, hogy a nyilatkozatot annak ellenőrzése után elválasztják a lezárt borítékban lévő szavazattól.

A Nemzeti Választási Iroda az ortodox húsvét miatt felhívta a romániai és szerbiai választópolgárok figyelmét, hogy időben adják postára levélszavazatukat.

A külképviseleteken azonban a választás napján is leadhatják az érintettek a voksukat.

Ez már a magyarországi lakóhellyel rendelkező külföldön szavazókat is érinti. Számukra szombaton zárult le a névjegyzékbe vétel, amelyre összesen 58 356-an vetették fel magukat, tehát nagyjából kétszer annyian, mint 2014-ben.

A választási iroda tájékoztatása alapján felkészültek a külképviseleti szavazásra, Londonban például 12 asztalnál lehet majd voksolni április 8-án, és az NVI becslése alapján legfeljebb 20 perces sorban állásra kell számítania a városban szavazni kívánó mintegy 9700 választópolgárnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×