eur:
400.97
usd:
369.09
bux:
75170.39
2024. október 17. csütörtök Hedvig
Nyitókép: Pixabay.com

Leszámolnak a kocsmatúrákkal Prágában – nem maradt el a reakció

A fenntartható turizmus és a cseh főváros jóhírének megóvása érdekében korlátozzák az alkoholfogyasztást Prága utcáin. A városi tanács döntése nyomán betiltják a szervezett kocsmatúrákat. A helyieket egyre inkább zavarta a kocsmától kocsmáig vonuló részeges turistacsoportok hangoskodása és a gyakori rendbontások.

A kiabáló, főleg angolul beszélő, részeg turisták csoportjai, amelyek hullámokban árasztották el a cseh főváros központját kocsmáról kocsmára járva, többé nem okoznak álmatlan éjszakákat a helyi lakosoknak. A belvárosi képviselők kezdeményezésére ugyanis betiltották az ügynökségek által szervezett kocsmatúrákat Prágában. A rendelet életbe lépésétől, vagyis várhatóan néhány héten belül este 10 és reggel 6 óra között tilos lesz kocsmatúrákat szervezni a cseh fővárosban. Az éjjeli sörtúrák betiltását a városban érvényes piaci szabályzat módosításával érte el az önkormányzat. A módosított szabályzat értelmében a jelzett időben csak az arra kijelölt helyeken szabad piaci, üzleti tevékenységet folytatni, és az úgynevezett „mozgó üzleti tevékenység” tilalom alá kerül.

Zdeněk Hřib főpolgármester-helyettes közölte, hogy a történelmi belváros vezetésével, a prágai idegenforgalmi ügynökséggel és a hivatásos idegenvezetőkkel egyeztettek a lépésről, és a klasszikus idegenvezetéssel foglalkozó szervezeteknek nem volt kifogásuk az intézkedés ellen.

„Az a célunk, hogy tehetősebb és igényesebb vendégeket vonzzunk Prágába, és szeretnénk jobban fókuszálni a kongresszusi turizmusra is” – tette hozzá Jiří Pospíšil, Prága másik főpolgármester-helyettese.

Az idegenvezetők szerint károsak a kocsmatúrák, amelyek zajjal, közterületen való szemeteléssel és biztonsági kockázattal is járnak. Leggyakrabban ezeket a kifogásokat hozták fel a bárról bárra kalauzolt külföldi turistákkal szemben. A helyiek is panaszkodtak a részeges vendégekre, akik gyakran álmatlan éjszakákat okoztak. Egyéb gondokat is okoznak a részeg turistacsoportok, ezek közé sorolható a vandalizmus, a garázdaság, illetve az ittas vezetés. Terezie Radoměřská, a prágai 1. kerület polgármestere azt emelte ki, hogy „az ilyen események negatív hatással vannak a gazdaságra, a társadalmi kapcsolatokra, és rombolják a város imázsát".

Az éjjeli kocsmatúrákat rendező legnagyobb prágai társaság, a Prague Pub Crawl közleményében populista lépésnek nevezte az önkormányzat döntését, amely szerintük az éjjeli zaj problémáját nem fogja megoldani, és a helyzetet inkább csak rontja.

A Cseh Statisztikai Hivatal adatai szerint az idei év első felében több mint 3,6 millió vendég látogatott a Prágába. Éves szinten 345 ezerrel nőtt a turisták száma. 2024 első hat hónapjában a vendégek száma mindössze 0,7 százalékkal maradt el a rekordot jelentő 2019-es év első félévétől. Leggyakrabban németek, britek vagy lengyelek látogatják a cseh fővárost.

Címlapról ajánljuk
Lefelé módosította idei gazdasági növekedési előrejelzését az MBH Bank, de jövőre javulás várható

Lefelé módosította idei gazdasági növekedési előrejelzését az MBH Bank, de jövőre javulás várható

A teljes fogyasztás tekintetében hozza a régiós átlagot Magyarország, a külső kereslet visszaesése és a beruházások elmaradása azonban a GDP-adatokat is jelentősen befolyásolja – mondta az InfoRádióban az MBH Bank elemzési centrumának vezető elemzője. Árokszállási Zoltán szerint az év végén 4,5 százalék környékén alakulhat az inflációs adat, míg a jövő évi átlag 3,5 százalék felett lehet.

Ismertette titkos részeket is tartalmazó győzelmi tervét az ukrán elnök

A béke elérése Ukrajna partnerein múlik, nem Oroszországon - jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a parlamentben, ahol ismertette az öt pontból és három titkos mellékletből álló, győzelminek nevezett tervét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.17. csütörtök, 18:00
Baán László
a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa
Pluszba fordultak a tőzsdék, erős meneten túl a Dow Jones

Pluszba fordultak a tőzsdék, erős meneten túl a Dow Jones

A hétfői csúcsdöntések után tegnap elromlott a hangulat az amerikai tőzsdéken, és a vezető indexek végül eséssel zártak, főleg a chiprészvények esése miatt. Ezt követően az ázsiai piacokon vegyesen alakultak a mozgások, a japán tőzsde esett, de a kínaiak felpattantak. A globális hangulatromlás Európában is érezteti hatását a mai kereskedésben, lefelé vették az irányt az európai tőzsdék, míg az amerikaiak hamar kilőttek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 16. 17:30
×
×
×
×