eur:
394.85
usd:
357.72
bux:
72282.1
2024. augusztus 19. hétfő Huba

Csehország - Vagy a migráns kevesebb, vagy a rendőrség hatékonysága csökkent

Tavaly 14 ezer illegális bevándorlót vettek őrizetbe Csehországban, több mint 52 százalékkal kevesebbet, mint 2022-ben - derült ki a cseh belügyminisztérium által a hétvégén ismertetett adatokból. 2023 végén 4,5 százalékkal kevesebb külföldi élt az országban, mint egy évvel korábban.

A cseh belügyminisztérium migrációról és a külföldiek integrációjáról szóló éves jelentéséből kiderült, hogy 2023-ban 15 ezerrel kevesebb illegális migránst vettek őrizetbe a cseh rendőrök, mint egy évvel korábban, vagyis 2022-ben. A cseh belügyi tárca szerint mindenekelőtt a magyar-szerb határon történt szigorítások idézték elő a létszámcsökkenést, de más határátkelőkön is szigorodtak az ellenőrzések, ami a Nyugatra igyekvő illegális migránsokat más útvonalak keresésére ösztönözte.

Az illegális bevándorlók a hivatalos engedély nélküli csehországi tartózkodás miatt őrizetbe vettek számának 34 százalékát alkották tavaly, míg egy évvel korábban ez az arány 75 százalékot tett ki. A 14 ezer őrizetbe vett külföldiből a legtöbb - az összes egyharmada - szír állampolgár volt.

Az őrizetbe vett szírek száma azonban 2022-höz viszonyítva 16 800-zal csökkent. Hasonlóan csökkent a törökök száma is, míg az ukránoké és a moldovaiaké emelkedett.

A cseh idegenrendészet 407 személyt nem engedett be az ország területére, többnyire azért, mert korábban nemkívánatos személyeknek minősítették őket. Az engedély nélkül Csehországban tartózkodó külföldiek többségét Prágában és Dél-Morvaországban vette őrizetbe a rendőrség.

A hétvégén ismertetett belügyminisztériumi jelentésből az is kiderült, hogy több mint egymillió külföldi állampolgár él a 10,8 milliós Csehországban. Az országban élő külföldiek száma tavaly év végén 1 065 740 volt, 4,5 százalékkal kevesebb, mint 2022-ben, amikor az év végén a külföldiek száma 1 116 154 volt. A jelentés szerint ez a több mint félmillió ukrán menekült befogadásának következménye. Tavaly azonban sok ezren visszatértek Ukrajnába, így az ukrán menekültek száma Csehországban 375 ezerre csökkent.

A belügyi tárca jelentésből kitűnik, hogy a legtöbb külföldi még így is ukrán, majd őket követik a vietnámi és orosz állampolgárok.

Az európai uniós tagállamok állampolgárai közül a szlovákok élnek a legnagyobb számban Csehországban.

A több mint egymillió külföldi közül 341 ezer embernek már van letelepedési engedélye, míg 350 ezren hosszú távú tartózkodási engedéllyel élnek Csehországban. Éves szinten, több mint 40 százalékkal a fülöp-szigetekiek száma emelkedett, és ma már meghaladja a 7 ezret. Cseh állampolgárságot tavaly közel 6 és fél ezer külföldi állampolgár kapott.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már nem elég a munkával való elégedettség, más kell a legjobb dolgozók megtartásához

Már nem elég a munkával való elégedettség, más kell a legjobb dolgozók megtartásához

A munkavállalók majdnem fele (45 százalék) úgy érzi, hogy az elmúlt évben jelentősen megnőtt a munkaterhelése, kétharmaduk (62 százalék) pedig bizonytalannak érzi helyzetét a munkahelyi változások felgyorsulása miatt. Mindez a készségeik hosszú távú fejlesztésére ösztönzi őket, és 28 százalék akár váltana is munkahelyet egy éven belül - derül ki a PwC Global Workforce Hopes & Fears felméréséből.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.21. szerda, 18:00
Fekete Rajmund
történész, a Kommunizmuskutató Intézet igazgatója
Ezért aggódhat igazán az emberiség: szörnyű folyamat indult el az óceánok mélyén

Ezért aggódhat igazán az emberiség: szörnyű folyamat indult el az óceánok mélyén

A nyári hőhullámok során sorra dőltek meg a melegrekordok a Föld minden pontján, a felmelegedés pedig nem kerüli el a világ óceánjait sem. A sekélyebb, melegebb tengerekben és óceánokban a víz világszerte több helyen színpompás korallzátonyokat rejt, amelyek nem csupán gyönyörű színfoltok a turisták és a búvárok számára, hanem elengedhetetlenek a tengerek biodiverzitása végett is. Ugyancsak a tengerfenék nagyjából 1 százalékát borítják ilyen zátonyok, az óceáni élővilág egynegyede függ tőlük valamilyen módon. A korallokra azonban a melegedő időjárás és az emberiség környezetszennyezése egyre nagyobb veszélyt jelent. A pusztulásuknak beláthatatlan következményeit pedig a korallzátonyoktól különböző formában függő 1 milliárd ember fogja viselni a jövőben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×