eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Felsorakoznak a cseh labdarúgó-válogatott tagjai a 2024-es németországi labdarúgó Európa-bajnokság F csoportja második fordulójának Georgia-Csehország mérkőzése előtt a hamburgi Volkspark Stadionban 2024. június 22-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Abedin Taherkenareh

A szuperszámítógép szerint kicsi az esély a csehek továbbjutására az Eb-n

A hétfő esti eredmények és Horvátország kudarca miatt megnőttek a csehek reményei is a labdarúgó-Európa-bajnokság nyolcaddöntőjébe jutásra. Igaz, így sem túl nagyok.

Még az Opta elemző cég szuperszámítógépe sem ad sok esélyt a válogatottnak, amely szerint Ivan Hašek edző védencei nem fogják felülmúlni a második törököket, sőt, akár az utolsó helyen is végezhetnek.

Bár a csehek úgy gondolják, hogy a németországi foci Eb-t még nem szerda este fogják befejezni Hamburgban, az esélyek még mindig nem a legkedvezőbbek a számukra. A portugáloktól 2–1-re kikaptak, majd – a törökökkel ellentétben, akik 3–1-re legyőzték Georgiát –, csak egy pontot szereztek a kaukázusi ellenféllel vívott találkozón. Az F-csoport szerdai utolsó csoportmeccsén így a csehek lesznek támadási kényszerben a törökök ellen, bár a hétfő esti eredmények fényében – a magyar válogatotthoz hasonlóan – az ő esélyeik is megnőttek a továbbjutásra.

A világ vezető sport adatszolgáltatója, az Opta szuperszámítógépe azt jósolja, hogy a csehek 52 százalékos valószínűséggel a harmadik helyen végeznek a csoportjukban,

miközben kis esélyt ad annak a forgatókönyvnek is, hogy Georgia egy Portugália elleni győzelemmel vagy döntetlennel megelőzi őket. Az Opta számításai szerint Csehországnak 29 százalék esélye van a második helyre, Törökországnak pedig 70 százalék.

„A saját kezünkben van a sorsunk. Bízom benne, hogy még nem értünk el a torna végére” – nyilatkozta Antonín Barák, a cseh válogatott középpályása az idnes.cz hírportálnak. A csehek bátorságot meríthetnek a georgiaiak elleni teljesítményükből, akikkel szombaton ugyan csak egy 1:1-es döntetlent játszottak, a legfontosabb statisztikákban – a lövések számában, a várható gólok számában és a labdabirtoklásban – viszont jobb értékeket mutattak, mint a törökök, akik 3-1-re legyőzték Georgiát. Az elemző cég ugyanakkor arra is emlékeztetett, hogy a cseh labdabirtoklás a portugálok elleni mérkőzésen mindössze 27 százalék volt, ami a legalacsonyabbnak számít a torna eddigi összes mérkőzésén.

Bárhogy is kalkulál a gép, az eredmény a szerda este kilenc órakor kezdődő Csehország–Törökország mérkőzésen kiderül.

A cseh futballnak nincsenek jó emlékei Törökországról, a legutóbbi három mérkőzésük vereséggel végződött. A válogatott 2022 novemberében 1–2-re alulmaradt egy felkészülési találkozón, azt megelőzően pedig a 2016-os Eb-n és a selejtezőben is kudarcot vallott. Mindkétszer 2–0-ra kaptak ki a csehek, akik a 2008-as osztrák-svájci közös rendezésű Európa-bajnokságon vívott párharcra sem emlékeznek szívesen, amikor Genfben 2–0-ás cseh vezetés után a törökök a hajrában szerzett gólokkal végül 3–2-re nyertek, így a csehek a csoportkör után búcsúzni kényszerültek a tornától.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 28. 11:00
×
×
×
×