eur:
396.38
usd:
370.93
bux:
70950.32
2024. június 26. szerda János, Pál
Peter Pellegrini megválasztott szlovák elnök a Zuzana Caputová hivatalban lévő elnökkel a pozsonyi elnöki palotában, a Grassalkovich-kastélyban tartott sajtóértekezleten 2024. május 16-án. Az előző nap Robert Fico szlovák miniszterelnököt Nyitrabányán több lövéssel életveszélyesen megsebesítette egy 71 éves lévai férfi, a politikus állapota stabil, de továbbra is nagyon súlyos
Nyitókép: MTI/AP/Petr David Josek

Szlovákia hosszú távú jövőképéről beszélt az új köztársasági elnök

„Szlovákia szilárd része az Európai Uniónak és az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének, de soha nem fog félni szuverén hangon megszólalni ezekben a szervezetekben” – mondta beiktatási beszédében Peter Pellegrini szlovák köztársasági elnök. Azt ígérte, egyesíti Szlovákiát, egy egységes és összetartó nemzet vízióját kínálja.

Zuzana Caputová volt szlovák köztársasági elnök szombat délután jelképesen átadta az elnöki palotát az új államfőnek, aki beiktatási ünnepségén úgy fogalmazott, egyesíteni fogja Szlovákiát, ahol különböző nemzetiségű, vallású, világnézetű, irányultságú és rasszhoz tartozó emberek élnek együtt. „Keresni fogom a módját, hogy minden embernek megadhassam az összetartó közösség érzését, amely képes összefogni és hazáját egy jobb jövő felé mozdítani” – mondta Peter Pellegrini.

Olyan egységes és összetartó nemzet vízióját szeretné felkínálni, amely képes összefogni egy közös célért, és kiállja az összehasonlítást a világ legsikeresebb országaival. „Szlovákia nemzeti érdekei fontosabbak lesznek számomra, mint a hírességek tapsa, a sajtó általi ünneplés vagy a világ vezetőinek dicsérete” – jelentette ki az államfő, és azt ígérte, számára mindig a magabiztos és büszke Szlovákia, a nép, a nemzet és az állam lesz az első.

A házelnöki széket az államfői székre cserélő Pellegrini azon szeretne dolgozni, hogy Szlovákia minden szomszédjával – Csehországgal, Lengyelországgal, Ausztriával, Magyarországgal és Ukrajnával – egészséges viszonyt alakítson ki.

Megjegyezte,

segíteni akar Ukrajnának, hogy egy igazságos békének, és az azt követő újjáépítésnek örülhessen.

„Olyan politikára fogok törekedni, amelyben a kultúra, a tisztelet és a méltóság uralkodik” – ígérte, és hozzátette, nem akar olyan politikát, amelyben az a döntő, ki kiabál a leghangosabban vagy ki sértegeti a legjobban politikai ellenfelét. Szerinte annak kell döntőnek lennie, ki képes az emberekért dolgozni és betartani az ígéreteit.

Szeretné felajánlani, hogy az elnöki palota olyan hely legyen, ahol megszülethet Szlovákia hosszú távú jövőképe, ahol egy asztalhoz ülhetnek a rivális politikai pártok és a valódi szakértők, hogy az elkövetkező évtizedekre vonatkozó elképzelésekről beszéljenek.

A legerősebb szlovák kormánypárt, a Smer szerint az új köztársasági elnök beiktatási beszéde államférfiúi és hazafias volt. A párt fontosnak tartja, ami a beiktatási beszédben elhangzott, hogy Szlovákiának össze kell fognia, és

mindenkinek képesnek kell lennie arra, hogy tiszteletben tartsa a más véleményeket.

Az ellenzéki Progresszív Szlovákia elnöke úgy vélekedett, hogy Peter Pellegrininek nehéz dolga lesz államfőként, mert nagyon magasan van a léc. „Sok múlik majd azon, képes lesz-e vastag vonalat húzni a választási kampány szerencsétlen, sértő stílusa, és a múltbeli pártszövetségesei mögött” – jegyezte meg Michal Simecka. A szintén ellenzéki párt, a liberális Szabadság és Szolidaritás elnöke, Branislav Gröhling szerint a megbékélésre is fel kell szólítani, amihez az új államfőnek hozzá kell járulnia. „Az első lépést megtette Peter Pellegrini” – fogalmazott a pártelnök.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.26. szerda, 18:00
Szalai Máté
Közel-Kelet-szakértő, az olaszországi Ca’Foscari Egyetem kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×