eur:
389.12
usd:
361.04
bux:
68088.94
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Joe Biden amerikai elnök és a felesége, Jill Biden kiszáll az elnöki helikopterből, amint nyaralásáról visszatér a washingtoni Fehér Házba 2023. augusztus 26-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Abaca pool/Yuri Gripas

Joe Biden életkora már teher pártjának is, de egyes politikái nyerők

Joe Biden politikája népszerű, de az amerikai elnök életkora már teherként nehezedik pártjára. Minderre példa, hogy kedden több helyi választási győzelmet is arattak a demokraták, akik a terhességmegszakításhoz való jog védelmére alapozták kampányukat.

Sem a republikánus szimpátiájú Ohióban, sem az inkább demokratapárti Virginiában, sem a keményen konzervatív déli Kentuckyban nem volt nyerő téma a keddi helyi választásokon az abortusz tilalma. Mindhárom helyen megerősödtek a nők autonóm döntési jogát védő demokraták. Ohióban immár a helyi alkotmányba foglalják az abortuszhoz való jogot, Virginiában az ezért kampányoló demokraták állnak nyerésre a helyi szenátusban, amivel elkaszálják majd a tervezett helyi szigorítást.

Kentuckyban pedig, a konzervatív szimpátiák ellenére a demokrata kormányzó, Andy Beshar újraválasztását könyvelték el szinte kész tényként – ez azért lényeges, mert extrémnek nevezte saját állama abortusztörvényét, amelyet annak ellenére fogadtak el egy alkotmánymódosítással, hogy a választók azt leszavazták.

Mindezek a fejlemények megerősítik, amit a Reuters elemzése sugall: a demokraták egyes politikái népszerűek, miközben az a tény, hogy Joe Biden ebben a hónapban tölti be 81. életévét, már nem annyira.

A Reuters kiemel egy hithű demokrata szavazót, aki elmondta: hálás, amiért Biden pénzt biztosított egy philadelphiai kerület környezetszennyezésének mentesítésére és azért is, mert nem hagyta az egekbe szökni a családtagjai számára fontos gyógyszerek árát.

Viszont abban reménykedik, hogy megjelenik valaki más, aki a 2024-es választási csatába vezeti majd a demokratákat... vagy jobb híján egy olyan republikánus, aki elorozza Donald Trumptól a potenciális elnökjelöltséget.

„Szeretem Joe Bident, de öreg fickó és nagyon idegesít, hogy nincs választásunk. Szívem szerint elfutnék valahová”

– mondta Andrea Singmaster.

Biden népszerű politikái közt van az, hogy a szövetségi kormány tárgyalhat a 65 évnél idősebbek és a fogyatékosok egészségügyi biztosítója által biztosított gyógyszerek áráról, az inzulin ársapkája, az infrastrukturális befektetések és a klímavédelmi fellépések.

Emellett meghirdette a „Befektetni Amerikába” programot, amely a munkásosztály körzeteit célozza meg az energia- és egészségügyi árak leszorításával. Ezt illetékesei próbálták „a terepen” népszerűsíteni a nyár folyamán, de úgy tűnik, nem sok eredménnyel.

Biden népszerűségi indexe rekordmélységbe – a Reuters/Ipsos felmérése szerint 40 százalékra – zuhant, és a választók a magas energia- és élelmiszerárak miatt rendszeresen rossz osztályzatot adnak neki a gazdaság menedzselésének kérdésében. És a saját pártja emberei is kezdik elismerni, hogy Biden teher lehet.

„Azt látom, hogy az országban masszív többség mondja azt, hogy az elnök túl öreg. Nem tudom, hogy képesek-e ezen túllépve látni, hogy például bővültek az iparban az állások”

– mondta James Carville demokratapárti kampánystratéga.

Trump vezet a „frontállamokban”

Biden számára egy dolog lehet megnyugató: országosan a 77 éves Donald Trump egy százalékkal népszerűtlenebb, mint ő – szintén a Reuters/Ipsos szeptemberi felmérése alapján, amely azt mutatta, hogy Bidenről az amerikaiak 57 százaléka van rossz véleménnyel, Trumpról pedig 58 százalék.

Viszont Trump vezet hat, a szavazás szempontjából fontos „frontállam” közül ötben. Pennsylvániában Joseph Foster vezető demokrata azt mondta, „aggasztó, hányan mondják a pártból, hogy Biden túl öreg és nem vág az esze”. Pedig most Biden eredményeit kéne ünnepelni, nem pedig nyíltan megkérdőjelezni, hogy újrainduljon-e – mondta.

A Reuters által megkérdezett tucatnyi demokrata illetékes ebben a helyzetben azt mondja: a párt úgy tarthatja meg a Fehér Házat, ha nem Biden eredményeire, hanem a Trump által támasztott veszélyre koncentrál.

A párt felső vezetése viszont ennek az ellenkezőjét csinálja: elutasítja a közvélemény-kutatások adatait, és úgy látja: világossá kell tenni a közvélemény számára, hogy mi mindent köszönhet az elnöknek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×