eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Donald Trump volt amerikai elnök az ellene és két gyermeke ellen csalás vádjával indított polgári per tárgyalásán New York állam Legfelsőbb Bíróságának tárgyalótermében 2023. november 6-án. A volt elnök, fiai és cégcsoportja ellen New York állam főügyésze indított pert, mert véleménye szerint a cégbirodalom ingatlanainak értékét a ténylegesnél magasabb áron tartották nyilván, s ezzel félrevezették a finanszírozó bankokat, biztosítókat és egyéb üzleti szereplőket.
Nyitókép: MTI/AP/Pool/Getty Images/David Dee Delgado

Donald Trump keményen nekiment a bírónak

"Beszólt" a bírónak Donald Trump az üzleti birodalmát fenyegető polgári peres eljárásban. Az ügyben az a vád, hogy mesterségesen túlértékelte ingatlanjait, hogy üzleti hitelekhez jusson, és ezzel csalást követett el.

Az ingatlancézár volt amerikai elnök sokadik perében ezúttal csalás a vád. A polgári perben elnöklő bíró már eldöntötte, hogy Trump csalt, amikor folyamatosan magasabb értékűnek állította be vagyonát, mint amekkora az volt – mindezt azért, hogy kedvezményesebb hitelekhez és biztosításhoz juttassa üzleti birodalmát.

Az ügy tétje: kell-e majd Trumpnak akár 250 millió dolláros büntetést fizetnie és eltiltják-e őt és fiait a New York-i üzleti tevékenységtől. Attól viszont nem kell tartania, hogy börtönbe zárják, ha bűnösnek mondják ki.

Az egykori elnök és az idei republikánus elnökjelöltség fő esélyese azzal tesztelte a bíróság türelmét, hogy megkérdőjelezte a pénzügyi jelentések fontosságát. Amikor tanúként lépett a pulpitusra, a bíró többször rendreutasította és majdnem elveszítette a türelmét.

„Könyörgöm, rendszabályozza meg, ha nem teszi, akkor én megteszem” – mondta Trump ügyvédjének.

Trump ellen Letitia James, New York állam igazságügyminisztere kezdeményezett egy hónapja polgári peres eljárást.

A bíróban nem bízó exelnök hosszú tirádákkal válaszolt az igen/nem típusú kérdésekre és az ingatlanbecslés részleteit magyarázta, valamint kirohanásokat intézett az igazságügyi rendszer ellen.

„Az emberek nem tudják, hogy mennyire jó vállalkozást építettem fel, mert az olyan emberek, mint maguk, le akarnak alacsonyítani” – mondta vád ügyvédjeiről. Egy másik alkalommal ujjával a bíróra szegezve, azt mondta, hogy

„csalónak nevezett, miközben semmit sem tud rólam”

tudósított a meghallgatásról a Financial Times.

A tanúk padján töltött mintegy négy óra alatt Trump gyakran kerülte a közvetlen válaszokat, ehelyett ingatlanjaival és vagyonával hencegett. Letitia James New York-i igazságügyminiszert, – aki Demokrata párti – azzal vádolta meg, hogy politikai karrierje érdekében vette célba.

"Szerintem ez az ügy szégyenletes. Sokan pontosan az ilyen dolgok miatt hagyják el New Yorkot" - jelentette ki. "Ez választási beavatkozás, mert a bíróságon akarnak tartani" - modta még.

Engoron bíró már korábban felelősnek találta Trumpot, felnőtt fiait és 10 cégét csalásért, és lesújtóan írta le, hogy a vádlottak hogyan találták ki az értékbecsléseket.

Engoron ítélete megfoszthatja Trumpot néhány legismertebb ingatlana feletti ellenőrzésétől, bár ez a végzés a fellebbezés ideje alatt függőben van.

A tárgyaláson ugyanakkor Trump saját védelmét ásta alá, amikor elismerte, hogy bevatkozott a csalási ügy középpontjában álló néhány dokumentum előkészítésébe. Ezek közül némelyik segítságé vel cége felhajtotta lakótornyok, golfpályák és más eszközök értékét, hogy jobb finanszírozási feltételeket nyerjen. A 2 kétmillárd dolláros túlbecsléssel 100 millió keresetta vád szerint – írta a Reuters.

Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×