eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Robert Fico szlovák miniszterelnök sajtóértekezletet tart Matus Sutaj Estok szlovák belügyminiszter (b2) jelenlétében a Dunacsúny-Rajka autópálya-határátkelő szlovákiai szakaszán 2023. október 30-án este. Fico bejelentette, hogy Szlovákia jelentős rendőri erőket vet be és az illegális bevándorlóknak szánt erődemonstrációt indít a szlovák-magyar zöldhatár ellenőrzésére.
Nyitókép: Jaroslav Novák

Nagy erőkkel akcióztak éjszaka a szlovák erők a magyar határon

Robert Fico szlovák miniszterelnök a Dunacsún–Rajka határátkelőnél hétfőn este kijelentette, hogy komoly erőket vezényelnek a szlovák-magyar zöldhatárra az illegális migráció megállítása érdekében. Az egyszeri akció az éjszaka már le is zajlott. A rendőrökön és katonákon kívül a zöldhatárt drónok, kutyák és lovas rendőrök is védték.

Szlovákiában a kormányváltás új szemléletet hozott az illegális migráció kezelésében. Ezt demonstrálja az az éjszakai akció is, amelynek célja a Magyarországgal közös határ védelmének megerősítése. Robert Fico kormányfő hétfőn este közölte, hogy készek bevetni minden rendelkezésre álló erőt, beleértve a rendőrséget és a hadsereget is, mert a kormány komolyan tart attól, hogy rövid időn belül jelentősen romolhat a migrációs helyzet. Bírálta, ahogyan az előző kormány kezelte a helyzetet, és azt mondta, 2023-ban több mint 46 ezer illegális bevándorló lépte át a szlovák határt.

„Minden határátkelőt, ahol áthaladtak az illegális migránsok, rendőrjárőrök ellenőriznek. Amint a Magyarországgal közös hírszerzési információcsere alapján kiderül, hogy nagyobb számú illegális migráns lépte át a határt, illetve közelít Magyarországon keresztül Szlovákia felé, képesek leszünk időben bevetni a szükséges erőket a teljes zöldhatáron” – jelentette ki Robert Fico, és hozzátette,

feltartóztatnak minden illegális bevándorlót, aki megpróbálja átlépni a szlovák határt.

A miniszterelnök elmondta, Szlovákia egy speciális járművet kölcsönzött Csehországtól, amellyel éjszaka a zöldhatáron akár néhány kilométerről is azonosítani lehet a határhoz érkezőket. Szlovákiának is van ilyen járműve, de jelenleg azt a szlovák-ukrán határon használják. A rendőrökön és katonákon kívül a határvédelmet drónokkal, kutyákkal és lovas rendőrökkel is megerősítik.

Matúš Šutaj Eštok szlovák belügyminiszter közölte, hogy az akcióval Szlovákia egyértelmű üzenetet akar küldeni minden illegális bevándorlónak, de főleg az embercsempészeknek, akiknek értésülésére akarja adni, hogy az új kormánnyal együtt új hozzáállás jött az illegális migrációt illetően. A tárcavezető elmondta, hogy az ország biztonsági tanácsának rendkívüli összehívását is kérte az illegális migráció miatt.

Az üléstől azt várja, hogy kiderül, a Gázai övezetben kialakult helyzet miatt fennáll-e a veszélye annak, hogy nagyobb számú menekült halad át Szlovákián keresztül Nyugat-Európába.

A tárcavezető kedden reggel már úgy tájékoztatott, hogy az éjszakai akció egyszeri alkalom volt, és csak akkor tervezik megismételni, ha erre szükség mutatkozik. Szerinte is költséghatékonyabb lesz éjszakai megelőző akciókat végrehajtani a magyar határon, mint gondoskodni az ide érkező menekültekről, a kapacitás ugyanis korlátozott. Rastislav Polakovič megbízott országos rendőrfőkapitány kijelentette, az éjszaka folyamán egyetlen illegális határátlépést sem regisztráltak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak  - Versenyfutás az idővel

Hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak - Versenyfutás az idővel

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×