eur:
388.92
usd:
361.95
bux:
67945.5
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Kevin Spacey amerikai színész a londoni Southwark kerületi bíróságra érkezik 2023. július 25-én. A 63 éves Spaceyt többrendbeli szexuális zaklatással vádolják, állítólag 2001 és 2013 között több férfit is molesztált, vagy zaklatta őket szexuálisan. A színész egyik áldozata végül öngyilkosságot követett el 2019-ben. Amennyiben bebizonyosodik bűnössége a vádpontok nagy részében, úgy életfogytiglani börtönbüntetésre is ítélhetik. A szexuális zaklatás miatt az Egyesült Államokban is beperelt színészt 2022. októberében felmentette a vádak alól egy New York-i bíróság.
Nyitókép: MTI/AP/Kirsty Wigglesworth

Ezért volt Elton John és férje vallomása kulcsfontosságú Kevin Spacey felmentésében

A kétszeres Oscar-díjas színész a könnyeivel küszködve fogadta szerdán egy londoni bíróságon a győzelmet – felmentették a szexuális bűncselekményekről szóló összes vádpontban. Mint kiderült, ebben fontos szerepet játszott Sir Elton John popsztár. Spacey számára a nagy kérdés most az: fel tudja-e támasztani karrierjét?

Kevin Spacey – azt követően, hogy Oscar-díjai után már világhírű lett – egy időre Londonba költözött és 2003-tól az Old Vic színház ünnepelt művészeti igazgatójaként dolgozott.

A vádak erre az időszakra összpontosítottak. Az ügyészek például azt állították: az időközben meleg mivoltát nyíltan felvállaló színésznek volt egy „preferált támadási módszere: az, hogy ágyékon ragadott férfiakat”.

Azzal is vádolták, hogy egy, a lakásában eszméletét vesztő „fiatal színészen hajtott végre szexuális aktust”.

Eddig a pontig a perben az esküdtek számára hihető volt, hogy Spacey olyan vérszomjas ragadozó volt, mint egyik kevéssé ismert szerepében, a Filmcápák hálójában megformált szadista hollywoodi producer.

A fordulópont

Megjelent azonban a tanúként beidézett, 76 éves Sir Elton John (aki épp az idén vonult „nyugdíjba”) és az ő vallomása kulcsfontosságú volt a per menetében.

Az egyik vádlója szerint Spacey akkor markolta meg, amikor épp Sir Elton windsori otthonába hajtottak a „Fehér Frakk és Tiara” névre keresztelt egyik bálra, 2004-ben vagy 2005-ben.

A popsztár, aki férjével együtt jelent meg a bíróságon, azt mondta, hogy Spacey csak egyszer vett részt a rendezvényen, 2001-ben.

Az utolsó pillanatban érkezett, egy magángépen – mesélte. Az ügyészek ezek után azt firtatták: honnan tudta, hogy nem menetrendszerű járaton érkezett, Sir Elton nevetve azt mondta: „nem hiszem, hogy fehér frakkban ült volna egy menetrend szerinti járaton”.

Ez mosolyra fakasztotta a tanút hallgató Spacey-t is.

Ott sem volt a partin, amikor az állítólagos tett történt

Elhangzott még, hogy a jótékonysági bálon a színész megvásárolt egy piros Mini Cooper kocsit – „a világ legdrágább Minijét”, és az, hogy utána Sir Elton és férje, David Furnish otthonában töltötte az éjszakát.

Vallomást tett Furnish is – ő elmondta az esküdteknek, hogy végignézte a partikról készült összes fényképet – a pár a 2000-es évek kezdetén minden évben megtartotta a bált.

Spacey csak a 2001-es fényképeken szerepelt – mondta – és hozzátette, kifejezetten emlékszik rá, mert „Oscar-díjas színész volt, nagy felhajtás és izgalom kísérte a jelenlétét”.

Spacey, aki eddig sajtójelentések szerint „elég magányosnak” tűnt a bíróságon, életre kelt és arról beszélt, mennyire nevetségesek voltak a vádak. Bedobott még néhány anekdotát más színészekről, például arról, hogyan kezdtek el pingpongozni az angol színészlegenda Judi Dench-csel egy film forgatásán, ami után egy pingpongasztalt ajándékozott neki.

Az újabb Bond-filmekben M-et játszó és munkásságéért bárónői címmel jutalmazott Dench rendezett egy másik gálát, ahol az egyik vádlója szerint Spacey szintén „benyúlt”.

„Szeretem Judy-t, soha nem tennék olyan, amivel szégyent hoznék rá vagy magamra” – védekezett a színész.

Archív anyagokon rágta át magát, hogy cáfolja a vádakat

Az anekdotázgatás mellett Spacey felvázolta a bíróság előtt, hogy milyen módszeres lépéseket tett ártatlansága bizonyítására.

Visszakövette, hogy hol volt és mit csinált az összes, állítólagos bűncselekmény időpontjában. Ehhez Baltimore-ban és Londonban tárolt archív anyagok „dobozain” rágta át magát. A dokumentumok között szerződések és más papírok voltak, amelyeket felhasznált a védelméhez.

Emellett világhíre segített abban, hogy internetes keresésekkel ellenőrizze, hogy mikor, hol volt és mit csinált.

Amikor egyik vádlója tett tanúvallomást, néha a fejét rázta, de azon kívül intenzíven figyelt.

Végül, amikor felmentették, a bíróság előtt várakozó rajongói és barátai ünnepelve fogadták.

Visszatérhet, vagy örökre besározódott?

Spacey számára a nagy kérdés most az: fel tudja-e támasztani karrierjét? Erről megoszlanak a vélemények.

„Az ítélet nagy győzelem a számára... világos utat nyit előtte, hogy visszatérjen a színészi munkához. A producerek immár úgy dolgozhatnak vele, hogy nem kockáztatják a jó hírüket” - mondta Christopher Mercher, amerikai celebekkel foglalkozó ügyvéd.

Matthew Dando médiajogász szerint viszont nem biztos, hogy mindenki véleményét megváltoztathatja az ítélet. „Talán kinyílhatnak előtte olyan ajtók, amelyek eddig kulcsra voltak zárva” – mondta.

„Sajnos Kevin Spacey a felmentés után sem lehet Kevin Spacey” – véli Mark Borkowski PR- és márkaszakértő. A közösségi média bele tud szólni abba, hogy az ember befektetői pénzt találjon egy projekthez vagy biztosítást kössön... nagyobb a hatalma, mint a hagyományos médiának – fejtegette.

Sok filmes még ezután is óvakodhat, hogy vele dolgozzon. „Az a remény neki, hogy van egy bátor, radikális, független filmes, csodás forgatókönyvvel, aki más, nagy neveket tud bevonni” – mondta.

„Feltűnhet a független mozi világában, Olaszországban, Franciaországban... de Disney vagy Marvel-produkcióban már nem. Nekik a negatív publicitás túl veszélyes lenne a márkanevük és az általuk sugárzott értékrend számára” – tette hozzá.

Arra, hogy a „reputációs kár” milyen hatással lehet egy-egy karrierre, jó példa, hogy bírálatok érték a Velencei Filmfesztivált, amiért bemutatja az Egyesült Államokban kiskorúval folytatott szexuális viszonyért elítélt és azóta az amerikai igazságszolgáltatás elől Európába menekült Roman Polanski, és a nevelt lánya szexuális zaklatásával megvádolt Woody Allen filmjeit.

Polanski ellen végül ejtették a vádat. Allent nem ítélték el, de ez nem akadályozta meg az Amazont, hogy szerződést bontson vele.

Ott lesz még a fesztiválon Dogman című új filmjével a több nő által szexuális zaklatással és nemi erőszakkal vádolt Luc Besson francia rendező is, akinek – bár egy bíróság a múlt hónapban felmentette – „romokban hever a hírneve”.

Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×